Kakelbont of bont gekakel?

haan_007.jpg

Het gaat niet goed met Ronald Duck. Terwijl iedereen zich afvraagt hoe de kloof tussen Europa en Nederland is te dichten, graaft hij er een extra afscheiding bij.

Nu stond Ronald toch al nooit bovenaan mijn lijst met vooraanstaande intellectuelen en ik vraag mij dan ook af wat hij in ’s hemelsnaam moet in de functie van Minister van Onderwijs en Cultuur. Maar gisteren heeft hij het echt kakelbont gemaakt. Daar komt onze poortwachter van de Nederlandse cultuur  beweren dat het Nederlands best afgeschaft mag worden als “Europese taal in Brussel”. Hij ergert zich aan het gedoe met tolken en hoofdtelefoontjes en merkt op dat zoiets in andere internationale verbanden ook niet gebruikelijk is. Kennelijk is Ronald niet in zijn eerste leugen gestikt want de VN werkt precies zo. Als ik me niet vergis hebben ze zelfs hetzelfde hoofdtelefoonmerk.

En dan nog…al zou Europa de enige zijn, wat dan nog? Wij doen het op onze manier en niet zoals overal elders in de wereld! Dat is een heel legitiem standpunt.

Dat de Minister van Onderwijs en Cultuur en voorzitter van de, overigens volslagen nutteloze, Nederlandse Taalunie (zoiets bestaat nergens in de wereld, meneer Duck!) de Nederlandse taal met het grootste gemak over de schutting gooit, is een hartverscheurende aanfluiting.

Ze komt voort uit een overwaardering van eigen capaciteiten (we spreken allemaal toch Engels) en een denigrerende houduing ten opzichte van mensen die geen vreemde talen machtig zijn. Overigens spreken de meeste ministers helemaal geen Engels maar brabbelen  ze het. Het is niet om aan te horen, niet qua uitspraak en niet op het gebied van idioom.

De minister bereikt met dit soort opvattingen en uitspraken alleen nog maar een grotere kloof tussen Nederlanders en Europa en Nederlanders en politici. En heeft de minister wel onderzocht wat voor invloed de afschaffing van nationale talen in Brussel zal hebben op de positie van de vrouw. Die gaat hem toch zo ter harte? 

 Ik vraag me inmiddels af of we zijn achternaam niet moeten spellen als Plassterk aangezien zeiken het enige is waarin hij sterk schijnt te zijn. Dat is overigens wel een talent waarover elke columnist moet beschikken.  

Heel wat dichter bij de alledaagse mens staat het vrijwilligerswerk. Maar liefst vier miljoen Nederlanders, een kwart van de bevolking, doet er wel iets aan. Hoe zo, geen bereidheid tot vrijwilligerswerk?

Over dat werk ging gisteravond een bijeenkomst waar zich tal van enthousiaste vrijwilligers bevonden. En wat dacht je wat? Daar treedt een echte hoogleraar vrijwilligerswerk op. De man is dus de enige die dankzij het vrijwilligerswerk elke maand 9000 euro incasseert.

Hoogleraar vrijwilligerswerk? Is vrijwilligerswerk u ook al een wetenschap geworden? Wat valt daar voor wetenschappelijks over te zeggen? Nou, niet zoveel dus, zoals gisteravond bleek. De man trakteerde de zaal op een betoog waar geen touw aan was vast te knopen en waarin vrijwilligers werden vergeleken met oerbos, olieputten, zalm en haring en zelfs met koeien. Dank u wel!

Het zal wel door dat laatste komen dat het verhaal op mij overkwam als bont gekakel. Voor het overige was het een zinvolle avond waar veel mensen met goede ideeën naarvoren kwamen om vrijwilligers te vinden, te binden en uit te ruilen als het moest. Hier en daar werden ze dan helaas weer aangevoerd door de verkeerde mensen zoals Van der Tak, het mannetje dat jaren geleden hand en spandiensten verleende aan Leefbaar Rotterdam. Speciaal voor hem is de gemeente Westland gecreëerd waar hij nu burgemeester is. De bevrijding van Rotterdam. De man spreekt zo plat dat je je voeten er op kunt vegen. Als je dat hoort, zou je Ronald haast toch nog gelijk geven.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.gekakel.nl

www.frankvanpamelen.nl

www.abnormalia.skynetblogs.be

www.debbiebernasco.nl

www.blog.webwereld.nl

www.beteronderwijsnederland.nl

www.mythologie.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/10/11/kakelbont-of-bont-gekakel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: