Achter de rhodondendrons

gluren1.jpg

Wie goed oplet tijdens het hond uitlaten, weet hoeveel Nederlanders tijdenlang van achter gordijntjes en vitrages staan te kijken naar alles wat er passeert op straat. Ze zijn er als de kippen bij als iemand zich niet naar hun normen gedraagt want daar gaat het om. Gluren om een ander in een kwaad daglicht te kunnen stellen.

Daarop lijkt nu ook de Tweede Kamer  uit te zijn. Ze wil precies weten wat het rijk allemaal uitgeeft aan het Koninklijk Huis.  Voor de droogkloten, oftewel de republikeinen, onder hen is dat een mooie gelegenheid om weer eens  tegen de monarchie aan te schoppen. Die is namelijk zo “walgelijk” duur.

Hebben de dames en heren parlementariërs daar recht op. Mais certainement! Ze mogen best weten waar elke belastingcent naartoe gaat en in welke bodemloze vaten ze terechtkomt. Parbleu zeg, ik zal de laatste zijn die de Tweede Kamer haar recht ontzegt om controle te houden over alles wat rolt. Ik had ook graag gehad dat ze de spoorwegen in de staatshanden had bewaard. Maar ja, het pluche wist beter…

En nu er in Nederland geen bal te doen is, buigen de dames en heren in marokkijn zich over de subsidie van het koningshuis.  Hoewel de miljardenvretende HSL opnieuw maanden te laat is en de Betuwelijn al bijna weer in de moerassen van de Lage lasnden is weggezakt, wil men met de pince nez in de aanslag elke eurocent die onder de koninklijke rokken verdwijnt nauwkeurig kunne traceren.

Begrijp me goed, mes chères amis, moi aussi, ik zou ook graag willen weten hoeveel geld we aan la reine uitgeven. Vooral die bijdragen aan haar openlijke jachtpartijen zou ik ingetrokken willen zien. Mais pour la reste…

Het probleem van het verhaal is natuurlijk dat het zo lekker bekt. Het volkje voor de buis raakt er misschien wel opgewonden van, ja het heeft zelfs iets erotich, ik ontken het niet. Helaas is de réalité anders.

Wie ooit wel eens een begroting heeft gelezen, weet dat er een ontelbaar aantal posten op voorkomt dat moeilijk te traceren is. Het is nu eenmaal een gewoonte van begrotingen om zich aan het gewone begrip en de eerste oogopslag te onttrekken. De begroting verschuilt zich altijd weer, gedeeltelijk natuurlijk, achter een waaier ( die meetal uit prachtige beloften bestaat).

Natuurlijk kan ik vanaf deze plaats niet verordonneren dat de Tweede Kamer zich met andere onderwerpen bezig zou moeten houden. Ik kan haar ook niet dwingen om zich minder bezig te houden met zaken die de erotiek onder de buiskinderen opwekt en toch, er knaagt iets.

Is het niet opvallend dat de Kamer zich over zo’n in het oog springend onderwerp buigt, zo vlak na het debacle van het referendum over Europa? Dat heet de aandacht afleiden. Mijn jongste zoon had in zijn puberjaren dat mechanisme al door. “Als je hoofdpijn hebt, moet je met een hamer keihard op je grote teen slaan”, zei hij altijd. “Dan voel je de hoofdpijn niet meer”. 

En geloof me, ook voor die pijnlijke teen bestaat ook een middeltje. Voor we het weten ritselen de euro’s achter de rhodondendrons. Eerlijk gezegd zou ik willen dat de “représentatives de’l’Assemblée zich eens wat drukter maakten over het openbaar vervoer. Vanuit de trein kan  ik dagelijks Soestdijk zien liggen. Prachtig! Als de trein rijdt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 Service

www.glure.nl

www.nrc.nl

www.pieternieuwland.nl

www.sp.nl

www.langsdedijk.nl

www.danielaonline.wordpress.com

www.mythologie.wordpress.com

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/10/10/achter-de-rhodondendrons/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: