Taalachterstand

ouder.gif  Vandaag las ik dat een hoog percentage van het aantal MBO-leerlingen niet mee kan komen op school vanwege taalproblemen. Ze hebben een achterstand, aangeboren of opgelopen. Tja, er moet dus toch echt zoiets als een taaltoets komen.

Gaan we nu kinderen van twee ook al vast testen op hun verbale taalbeheersing? Gaan we ze ook al vast trainen om die CITO toets met goed gevolg af te leggen? Of gaan we misschien foetussen die nog in de baarmoeder zitten al vast wennen aan het gebruik van taalconstructies? Je kunt niet vroeg genoeg zijn.

Ik vrees dat het allemaal weinig zal uithalen, integendeel, er zullen zich andere problemen voordoen. Het gaat imers niet om de duur vanhet onderwijs maar om de kwaliteit ervan en daar moeten de dames en heren politici nog even aan leren wennen.

Ondertussen haspelen en stotteren zij zich werkelijk bijna dood bij elke zin die zij uitspreken. Balkenende slikt uit haast dehelft van zijn woorden in. Andere politici geven zich permanent over aan een hele serie “euh…euh…euh”. Wie dat niet doet, telt al haast niet meer mee.

Stotteren heeft te maken met een gebrek aan coördinatie tussen het mondje en de hersenen. Het is alsof het interne lezen langzamer gaat dan de drang tot het uitstoten van geluid en andersom. Het is de kunst om die twee processen op elkaar af te stemmen. Dat is geen schande want anderen, zoals ik, hebben weer moeite met de oog-handcoördinatie. Dat betekent dat je allerlei mooie plannetjes bedenkt en ze maar heel langzaam of helemaal niet tot stand brengt. 

Hoe dan ook, de “euh…”cultuur leeft volop in politiek Nederland. Nu zijn er veel polityierke standpunten waarvan ook ik spontaan zou gaan stotteren. Je vragat je af of je zonder blikken of blozen bereid zou zijn die onzin uit te spreken. Toch bestaan er ook zinvolle politiek standpunten en dan is het de vraag waarom iemand zo’n haast heeft met spreken. Is hij of zij bang de aandacht van de luisteraars te verliezen? Is hij of zij bang het ingestudeerde tekstje te vergeten? Is hij of zij bang dat iemand tijdens de spreekbeurt al kritiek heeft en valt het dan moeilijk om daarop antwoord te geven? Is hij of zij bang dat het publiek de tekst niet interessant genoeg vindt? Is hij of zij van mening dat snel spreken wijst op enthousiasme en daadkracht?

Nu is spreken een vorm van inwendig lezen. De sprker moet beginnen de gedachten in zijn of haar hoofd te lezen alvorens hij of zij ze kan verwoorden. Traagheid bij dat interne, in het hoofd, lezen zorgt ervoor dat de lippen zich sneller bewegen dan de gedachten. Dat is pas taalachterstand! 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.mindtuning.nl

www.faalangst.nl

www.morpheus-emotionele-bevrijding.com

www.weblog.oomph.nl

www.nieuwsbrief-leren.skynetblogs.be

www.writersblog.nl

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/10/08/taalachterstand/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: