Nazi’s en hun fatsoen

poel11.jpg

Zittend aan een klein, leuk beekje nabij de Duiste stad Goch, moest ik gisteravond denken aan het aloude Griekse gezegde “panta rhei”of “alles stroomt”.

De Griekse filosofie wordt beheerst door die gedachte of…juist het tegenovergestelde: “alles blijft altijd hetzelfde”. Die filosofische stromingen hadden allebei de gelukzalige uitwerking dat “wat je ook deed, het maakte uiteindelijk niets uit. Stil zitten of meegaan met de stroom was de boodschap. Daar wordt een mens gelukkig en rustig van. Zekerheden.

Als er één ding is dat mensen niet kunnen verdragen, dan is het verandering. Verandering maakt een inbreuk op hun domein. Het leidt tot onzekerheid. Is de eigen positie nog wel sterk genoeg om de veranderingen het hoofd te bieden? De kracht van die positie hangt af van twee elementen: bezit en geestelijke ontwikkeling. Het nadeel van het eerste is, dat het af te nemen is. Het eerste valt niet te verwijderen, ook niet als je dood gaat.

Vanmorgen zag ik hoe één van mijn buren zijn auto met een hoge drukspuit reinigde. Voor zover ik weet is dat erg slecht voor het milieu en bovendien kost het veel energie. Stel nu dat de overheid mijn buurman gaat verbieden op die manier zijn auto te wassen. Dan zal hij dat vermoedelijk zien als een aantasting van zijn vrijheid, een inbreuk op zijn domein.

Stel nu dat hij de volgende dag in de krant leest dat de gemeente geld steekt in de bouw van een moskee. Dan kan hij zeggen “kijk, de overheid wil niet tegemoetkomen aan mijn behoeften maar wel aan die van moslims. Klaarblijkelijk nemen de moslims de macht over met behulp van de overheid.”

Vroeger thuis noemden we dat “jumping to conclusions”, dat heeft meestal plaats door verbanden te creëren die niet bestaan maar die de noden in de eigen positie lijken te verklaren. En zo kan een fatsoenlijk mens fascist worden.

Niet als het gaat om één verandering maar wel als de ene na de andere verandering in zijn leven optreedt waardoor zijn onzekerheden groeien.

En zo verging het massa’s heel fatsoenlijke mensen in de dertiger jaren. Er was sociale onrust, het karakter van de samenleving veranderde en sommigen raakten hun financiele middelen kwijt. Omdat niemand graag de schuld bij zichzelf zoekt, moest die wel ergens anders liggen. Het `slappe bestuur`, invloeden uit het buitenland, economische verbanden en natuurlijk de overwinnaars uit Wereldoorlog I kregen in Duitsland de schuld. Opmerkelijkw as wel dat die neiging het grootste was bij mensen met een beperkte intellectuele ontwikkeling. Keurig, zich streng houdend aan fatsoensnormen en dus gruwend van elke inbreuk daarop.

Want was is fatsoen? Fatsoen is niet meer of minder dan een stelsel van afspraken en regels die mensen helpen zonder dagelijkse blessures het leven door te komen. Het is een omheining van ongeschreven zekerheden waarbinnen mensen zich veilig voelen. Zekerheden.

De mensen die hun positie bedreigd zagen, spraken daarover met elkaar en ontdekten dat in hun ongeving dezelfde beleving bestond. Als zoveel mensen zich bedreigd voelen…dan moet er toch wel iets van waar zijn? Nazi´s waren dan ook van huis uit heel fatsoenlijke mensen, de ideale schoonzoon en de liefste schoondochter. Geen psychopaten maar gewone, middelmatige burgers op wie niets was aan te merken. Fatsoen is geen barriere tegen fascisme maar de inrit ervoor. 

Dat was niet alleen in Duitsland het geval. Ook de NSB bestond aanvankelijk vooral uit een grote groep heel `nette` mensen. Een nadeel was wel dat de groep zich afzette tegen de bestaande maatschappij en die verzethouding trok extremisten, ontevredenen en inderdaad ook psychopaten aan.

 bild1_235x394.jpg

 Veel NSB-ers waren aanvankelijk ook geen antisemiet. Jammer genoeg waren het vooral de scherpslijpers die zochten naar schuldigen, mensen die de schuld droegen van hun erbarmelijke situatie en dat moesten klaarblijkelijk de Joden zijn, de moordenaars van Christus. Ja, dat was het bewijs, bij de Joden lag het kwaad.

Natuurlijk, opnieuw was het gebrek aan geestelijke ontwikkeling de vader van deze gedachtenstroom. Dat doet niets af aan het feit dat de mensen zich tot dan toe keurig hadden gedragen.

En zie … opnieuw zijn ze er. Een veranderende wereld, onrust en gebundelde onvrede. En deze keer wordt de link gelegd tussen de Islam en de vele ingrepen die de overheid pleegt in onze directe en verder weg liggende omgeving. Nu zijn het de bestuurders die als `landverrader` worden aangemerkt en die het land aan de Islam zouden willen overleveren.

Obscure en dubieuze auteurs geven net zoals in de dertiger jaren voeding aan deze gevoelens. Om veelal persoonlijke redenen maken zij mensen bang en hitsen ze massa´s op. En weer zijn het degenen met een beperkte geestelijke of intellectuele ontwikkeling die in de val trappen. En opnieuw ontstaan rechtsradicale organisaties zoals de NVU, Blood and Honour, SIOE, Nederkrant en vele anderen die beinvloedbare geesten vergiftigen. En opnieuw denkt de overheid dat het allemaal wel meevalt. Een overheid die al jarenlang weigert mensen te voorzien van middelen om tot geestelijke en intellectuele ontwikkeling te komen. Daarmee heeft ze de bom onder haar eigen basis gelegd. Tja…de regering roept om fatsoen maar geestelijke ontwikkeling is wat er nodig is.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Service

www.antondewit.nl

www.tegenwicht.org

www.rechtenforum.nl

www.wijkalliantie.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/10/06/nazis-en-hun-fatsoen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 reactiesPlaats een reactie

 1. Het fascisme is niet een systeem, maar een gesteldheid. Het kan als atmosfeer in een progressieve zaal hangen.
  Een uitspraak van Godfried Bomans, die al een tijdje niet meer onder ons is en dus niet eens geent op de huidige situatie.

 2. Wat schrijf jij een ontzettende onzin.
  Het enig waar je gelijk in kan hebben is dat de politiek zich zo heeft vervreemd van het volk, dat het volk eindelijk weers eens wil dat er naar hen geluisterd wordt en niet naar de schreeuwende minderheden. We leven immers in een democratie.

  Tevens zei een belangrijk man binnen de NVU laatst dat hij op de SP zou stemmen, omdat dat programma het meest leek om die van de NAZI-partij.

  Ook Hitler was erg tegen het kapitalisme. Net als de socialisten.

 3. En Wolverine, de SP, dat klopt. Die partij is behoorlijk vergeven van nationalistische ideeën. Je zou je er thuis kunnen voelen. Jammer genoeg heb je niet door dat je zelf behoort tot een schreeuwende, kleine, minderheid. Dat ik onzin schrijf, dat lijkt me onwaarschijnlijk. Ik heb eerder de indruk dat jij alles wat je niet kent of begrijpt “onzin” noemt en dat is dan nog het minste kwaad. Als het erger is, noem je het “gevaarlijk” maar ook die opvatting komt uitsluitend uit onwetendheid voort en ook dat had ik wel achter je gezocht. Lang geleden heb ik het ooit voor je opgenomen en toen viel je door de mand. Je begreep niet eens dat ik je kant koos, zo bleek.

 4. De vergelijking met de Weimarrepubliek en de huidige politieke tijd wordt de laatste tijd wel vaker gemaakt. Maar wat geeft het voor inzicht? Dat populisme zeer gevaarlijk is? Ja. Maar wat moeten we dan? Er is behoorlijk wat voedingsbodem en eletorale steun voor populisme. Hoe kan de politiek zich daartegen wapenen?
  Groeten van http://www.maartenprinsen.nl

 5. Dat je het voor me opneemt… dat wil ik dan nog wel even herhaald zien. Ik heb het inderdaad niet doorgehad, maar ik ben niet perfect… ik kan wel eens wat missen.

 6. Wat we dan moeten? Als je het stuk hebt gelazen, Maarten, lijkt me dat duidelijk. We moeten mensen weerbaar maken tegen populisme door ze echt de kans te geven zich geestelijk te ontwikkelen. Als mensen leren de drogredenen te doorzien, zijn ze er niet meer gevoelig voor. Dat kan doort een betere taalontwikkeling, debatgroepen maar ook versterking van de schriftelijke taalvaardigheid. En…veel lezen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: