Referendum of leutergoud

schorpioen.jpg

De temperatuur loopt op, de stellingen worden betrokken. De SP, meester in het bespelen van de volksgevoelens, gaat zich hard maken voor een referendum over Europa.

Dat kan als je geen regeringsverantwoordelijkheid draagt want als het op een puinhoop uitdraait, ben je toch nog de gevierde jongen. Je hebt die betsuurders toch maar eens een poepje laten ruiken! Ha!

Het wordt dan ook hoog tijd om nog één keer duidelijk te maken waarom een referendum onwenselijk is en zeker over deze zaak. Laten we eerst maar eens beginnen met het enthousiasme van het publiek. Steeds minder mensen worden lid van een politieke partij en ook steeds minder mensen komen stemmen. Daarvoor zijn vervelende oorzaken maar het maakt wel duidelijk dat de mensen niet eens de behoefte hebben zich te verdiepen in een politiek onderwerp. Laat staan dat ze zich willen verdiepen in een onderwerp als het voorliggende verdrag. Ze zouden het van haver tot gort moeten doorlezen, bespreken en nog eens bediscussiëren, liefst onder begeleiding van slechts één of twee politici. 

Maar dat zal niet gebeuren want het Nederlandse volk dat over alles moet “meepraten”, wil vooral allerlei belangrijke voetbalwedstrijden, familiefeestjes of potsierlijke series op tv zoals “Hoe schoon is jouw huis?” niet missen.De mensen zij moe van hun werk en hebben echt geen zin meer om…na te denken hoor.  Er zal dus geen hond komen op welke bijeenkomst dan ook. Het “volk” wil natuurlijk best meepraten maar liever niet meedenken. Bij gebrek aan informatie en kennis kan dat laatste ook niet. Met een referendum vraag je dus iets dat onmogelijk is van het volk.

Wat zou kunnen, is opsplitsing van het verdrag in hoofdstukken. Dan maak je er hapklare brokken van waarin de meeste intelligenten dan nog wel inzicht kunnen krijgen. Uiteindelijk moet je dan toch ook weer verbanden tussen alle onderdelen gaan leggen. Dat gaat een jaar of drie kosten en zoveel tijd heeft Turkije niet.

Dan wordt het de vraag hoe je het “volk” dan toch moet bereiken. De vorige keer gebeurde dat door iedereen een absoluut onleesbare grondwetkrant door de strot te duwen. Bovendien verschijnen politici op radio en tv die hun zegje over het verdrag doen. De vbrave burger is snel omgekletst en weet binnen de kortste keren met wie hij het “eens” is. Dat stelt hij veelal in vijf minuten vast. Op de dag van het referendum spreekt hij dan zijn geleende mening uit. En sommigen menen dat het volk gesproken heeft en dat de politiek dichterbij de mensen is gekomen. Ben je gek?! Niets dan leutergoud!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/09/27/referendum-of-leutergoud/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: