Uitstraling of schandvlek?

zwervers1.jpg

In zijn boek “De goede stad” heeft Geert Mak een hoofdstuk gewijd aan het onderwerp “nostalgie”. Ooit sprak hij die tekst ook uit als lezing.

Ik zal niet het hele hoofdstuk herhalen maar kort en goed komt het er op neer dat mensen op zoek zijn naar een “thuis”. Eigenlijk zijn wij allemaal thuislozen die een “thuis” zoeken in het verleden. In de hedendaagse vormgeving van de wereld kunnen wij dat thuis niet vinden. In de meest extremistische vorm verlangen we terug naar een samenleving die nooit heeft bestaan maar waarin we maar al te graag geloven. Dat is wat Geert Wilders doet en nog een hele heksenketel van malloten.

Thuisvoelen is belangrijk. In dat opzicht lijken we allemaal even ontheemd te zijn als de vreemdelingen die naar ons land komen. Omdat we op die toestroom nog vat denken te kunnen krijgen, zeggen we tegen de vreemdeling “pas je aan, dit is ons land”,  ook al weten we zelf niet precies welk land we bedoelen.

Tot zover de filosofie. In mijn stad bestaan al sinds jaren voornemens om het stationnetje uit de negentiende eeuw te slopen. Sterker nog, dat gaat één dezer dagen gebeuren. Het is nodig vanwege de uitstraling van de stad, de nieuwe functie die het stationsgebied zal krijgen en de veiligheid. Vanwege dat laatste wordt een onderdoorgang onder de spoorlijn aangelegd zodat de gelijkvloerse kruising kan worden verwijderd. Die is volgens ProRail namelijk gevaarlijk.

Waar ze die kolder vandaan halen, is mij een raadsel want er is nog nooit een ongeluk gebeurd en een onderdoorgang brengt ook weer risico’s met zich mee, zij het andere.

Het tweede argument is de nieuwe functie die de stationsomgeving moet krijgen. Het moet een verkeersknooppunt worden met kantoren en dienstverlenende voorzieningen. In werkelijkheid was het daarvoor niet nodig geweest om het stationnetje te slopen. Integendeel, er hadden heel goed functies in ondergebracht kunnen worden.

Het derde argument is de uitstraling van de stad. Die uitstraling moet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad en aan haar vermogen om de bevolking vast te houden. In groter verband is dat volgens mij absoluut ongewenst. Wie Europees denkt, snapt dat de bevolking juist helemaal niet vastgehouden moet worden. Ze moet uitzwermen over de Europese Unie, het Vierde Rijk. Ze moet mobiel worden en minder gekluisterd raken aan haar geboortegrond. Begrijp me goed, niet meer reizen maar wel meer verhuizen naar gebieden waar dat nuttig en nodig is. Mijn dochter heeft in die zin al het goede voorbeeld gegeven door in Barcelona te gaan wonen.

Volgens de stadsbestuurders moet de stad een “eigentijdse uitstraling” krijgen. Die eigentijdse uitstraling is gek genoeg belangrijk voor de toekomst. Eigentijds en de toekomst, dat gaat niet samen.

Het verlangen van de overheid strekt zich bij voortduring uit naar de toekomst, in de hoop dat de samenleving over een jaar of dertig weer een “thuis” zal kunnen bieden aan de bevolking. Ondertussen zitten we met opengebroken wegen en onherstelbaar vernield historisch erfgoed.

Want dat is het natuurlijk. Het stationnetje mag wijken van de deskundigen omdat er nog veel meer voorbeelden van dezelfde bouwstijl van stations zijn. Het is niet uniek. Wat is dat voor zieke gedachtengang? Dit stationnetje op deze plek is wel degelijk uniek. Het bood de mensen een bouwsteen voor hun “thuis”.

Met haar streven naar nieuwe uitstraling en “klaar zijn voor de toekomst” ontneemt de overheid de bevolking haar zekerheden. Gek genoeg wil diezelfde overheid nu juist rgaag zekerheden bieden en stimuleren. Het doet sterk denken aan de man die op de boomtak zat die hij aan het afzagen was. Ik vraag me af of het nieuwe stationsgebied niet veel meer een schandvlek zal zijn dan de verwachte “uitstraling”.

En bij de toekomst sluit het zeker niet aan want die gaat veel meer in de richting van de negentiende eeuw. Dat blijkt uit de volledig immorele manier waarop TNT Post medewerkers ontslaat terwille van de cijfers. Leve de vrije markt! Ik zeg het al jaren, als het aan onze ondernemers en overheid ligt, dan ziet onze toekomst er uit als 1848. In dat jaar kwam het Communistisch Manifest uit van een zekere Karl Marx. Daar waren destijds goede reden voor en die zijn nu aan het terugkeren.  

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

 

www.thuisloos.net

www.nostalgienet.nl

www.menscentraal.nl

www.kinderspul.blog.nl

www.brandweerdelft.nl

www.writersblog.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/09/19/uitstraling-of-schandvlek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Nu word ik natuurlijk automatisch nieuwsgierig naar die stad…

    Dat terzijde, ik vind het zo gek, dat zo’n station in no-time omgegooid kan worden, terwijl het anti-kraak pand waar ik een tijd geleden in geleefd heb niet snel verkocht kon worden omdat alles monument was. En de bouwvergunningen er niet door konden komen.

    ProRail en veiligheid, ik geloof dat dat tegenwoordig ook niet helemaal samen gaat. Vind je het gek dat ze dingen willen voorkomen! Haha.. ze zijn nou niet bepaald positief in het nieuws geweeest en ik denk dat het een stukje imago kwestie is, dat ze dit aansnijden. ZE moeten toch ergens de opgelopen schade herstellen. Jammer dat ze er dan intrappen. Want niets is mooier, dan een ouderwets station (zo ook in Kampen bijvoorbeeld), dat straalt echt zoveel uit! Heerlijk, dat is nog es ‘thuis’ komen.

    Liefs Miran


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: