Geert Wilders denkt wat hij voelt

thefamily_photo_resize1.jpg

Is Geert Wilders gek? Van tijd tot tijd zou je het wel denken. Dan wekt hij zelfs de indruk knettergek te zijn. En toch … het is te gemakkelijk om politieke opponenten voor gek te verklaren. Bovendien moet je je altijd bedenken dat zoiets ook in omgekeerde richting kan gebeuren. Nu is dat niet zo erg want ik ben echt gek  (zie ook mijn blog: Nee idioot, ik ben psychopaat) en dat zou dus één van de eerste keren zijn dat Wilders echt gelijk heeft.

Hoe dan ook, kortgeleden schreef iemand in een commentaar op mijn blog dat Wilders zegt wat veel mensen denken. Mijn reactie daarop was dat hij eigenlijk alleen maar zegt wat veel mensen voelen en dat is iets heel anders. Maar hoe zit dat dan in elkaar? In het voorgaande stukje heb ik het al een klein beetje aangegeven, mijn visie erop.

Voelen is de eerste fase van het aangaan van een relatie met de wereld. Voelen doe je doordat er een impuls van buiten komt en daarop reageer je. Als iemand een hockeybal keihard precies op je navel schiet, dan voel je dat en stoot je een oergeluid uit. Dat is voelen.

De volgende fase is geloven. Ook nu komt er een impuls van buiten maar je legt een verband van deze impuls met andere impulsen die je krijgt. Daarbij is je individuele bewustzijn betrokken als kabellegger. Je creëert een verband naar eigen inzichten. Je religieert (verbindt) en zo kom je tot geloven.

De derde stap is denken. Daarvoor is geen impuls van buitenaf nodig. Het initiatief ligt binnen jezelf, vanuit de ervaringen die je hebt opgedaan met voelen en geloven ben je in staat een heel nieuwe situatie te scheppen waarmee je vervolgens aan de slag gaat. Sterker nog, je probeert de omgeving vorm te geven op basis van het denken. Er heeft een proces van abstraheren plaats wat ook weer kan leiden tot relativeren. De wereld krijgt waarde buiten je eigen directe waarnemingen om en objectiveert. Dat is denken.

De laatste fase heet nadenken Dat lijkt veel op denken maar je loopt alles nog eens na en je betrekt er de opvattingen van anderen bij. Een soort second opinion.

Begrijp me goed, de vier fasen zijn niet superieur of inferieur aan elkaar. Ze zijn alle vier belangrijk maar om een volwaardig mens te worden heb je ze allemaal nodig. Kijk en daar zit hem nu de kneep.

Geert Wilders heeft fase twee, drie en vier afgeschreven en gebruikt uitsluitend fase één. Om zijn aanhang te misleiden noemt hij dat denken en zelfs nadenken. En inderdaad, die leugen is het enige waarover hij heeft nagedacht. Zo voel ik dat.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

 

Service

www.concept-denken.nl

www.xs4all.nl/~insights/gevoel/gevoel.htm

www.waaromgeloven.nl

www.sync.nl/nadenken-leidt-lang-niet-altijd-tot-de-beste-beslissing

Service

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/09/12/geert-wilders-denkt-wat-hij-voelt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Laat Wilders z’n verstand toch gebruiken en laat hij eens denken aan Nederlanders die in het buitenland werken en mogelijk door Wilders in gevaar komen.
    Hij heeft gemakkelijk praten met zijn lijfwachten.
    Als deze beveiliging voor Wilders er niet meer was zou deze blondgevrfde knaap wel uit een ander vaatje tappen.

  2. O, maar pas op. Ik ben allesbehalve een vriend van Wilders maar hij heeft erover nagedacht op zijn manier. Wat je naarvoren brengt zou hij zien als lafbekkerij en angst. Tegen de Islam moet in zijn ogen opgetreden worden en hard ook, zo is zijn stelling. Om een goede indruk te krijgen van de mentaliteit van de achterban zou ik je het weblog Nederkrant kunnen aanbevelen. Geen schoolvoorbeeld van fraaie stijl of doordachte inhoudelijkheid maar wel een goed voorbeeld van de denkwijze en het is altijd goed om die te kennen.
    Wilders heeft over heel veel dingen nagedacht en vooral over de manier waarop hij de onderbuikgevoelems van een bepaald deel van de bevolking moet bespelen. Het is in die zin geen leeghoofd, wel een man van eenvoudige en dus onuitvoerbare of onacceptabele oplossingen. Naar mijn mening heeft het ook geen zin om hem voortdurend als een soort dwaas af te schilderen. Hij ” denkt” emoties en via die route is hij ook het beste te bestrijden.
    Een probleem bij Wilders is zijn rancune tegenover de VVD. Die rancune heeft hem steeds verder doen radicaliseren en dat is moeilijker totstaan te brengen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: