Harry Potter meets Beerenburg

gevangenis_1.jpg

“Het is een goede Friesche gewoont om op tijd te komen, jongeman”, wijst de oude en zeer wijze politicus mij terecht. “Hoe komt dat nu dat je er pas om kwart voor twee bent terwijl we om half twee hadden afgesproken?” Ik haal mijn schouders laconiek op want ik voel me niet schuldig. “In de eerste plaats was de gemeente bezig de struiken en planten te snoeien langs de kant van de weg. Dat schijnt nuttig te zijn. In de tweede plaats hadden ze mij met een vuilniswagen opgescheept die van links naar rechts over de weg dweilde en in de derde plaats was er een vierdaagse fietstoestand die mij kruiste en langdurig voorging. De politie had de boel met zegge en schrijve één agent afgezet maar dat was genoeg om de heleboel te ontregelen.”

Kommer grijnst hartstochtelijk en zoals hij in die gemoedstoestand wel vaker doet, begint hij nog in de deuropening zijn Friesche pijp te stoppen. “Is het niet fantastisch? Ontregeling? Daarvan moeten we steeds meer hebben, als het aan mij ligt”, roept hij luidkeels. Ik slof op mijn sandalen en met mijn koffertje achter hem aan de brede eikenhouten trap op naar de werkkamer van mijn elitaire vriend. Bij binnenkomst kan ik niet nalaten toch nog even een verwonderde blik te werpen op Aletta Jacons en al bijna even verwonderd ben ik als ik zie dat de glazen Beerenburg al klaar staan. Dat is nog eens pro-actief! “Waarom?” vraag ik als we allebei in inze fauteuils zijn weggezakt, ik met mijn blocnote in schrijfstand. “Waarom zouden we meer ontregeling moeten hebben?” Kommer grijnst nog breder. “Maar jongeman, volgens mij wil je dat zelf ook! Je bent toch gewoon journalist geworden omdat ieder hokje of kadertje je te benauwd was? Je weet toch net zo goed als ik dat dit land meer regels heeft dan ondergrondse bekabeling? Over beide kun je struikelen maar de kans is bij regels veel groter.”

Hij steekt zijn pijp aan als aankondiging dat hij een lang betoog van plan is. “Kijk eens, al die regels hebben maar één doel. Ze zijn nodig om mensen die niet in staat zijn hun hersens te gebruiken, de goede kant op te sturen. Over het algemeen is dat de kant van de belastinginspecteur of een zware baan tegen een hongerloon. Nou weet ik wel dat er héél véél mensen zijn die hun hersens niet willen of kunnen gebruiken maar dat is nog geen reden om regels in te voeren.” Even pauzeert hij en hij kijkt mij scherp aan om te zien of zijn woorden wel voldoende indruk maken. “Beter zou het zijn om iedereen die niet over voldoende intellectuele vermogens beschikt, een buddy te geven die het denken overneemt. Sterker nog, zo iemand kan er zelfs wel eens van leren om te denken.”

Ik schrik en voel me langzaam wit wegtrekken. “Maar dat is toch enorm denigrerend voor degene die een buddy krijgt”, flap ik eruit en weer heb ik buiten de waard gerekend. `Praat me niet van denigrerend`, Kommer springt geïrriteerd overeind. `Is het niet ontzettend denigrerened om je als normaal denkend mens te moeten onderwerpen aan de meest stompzinnige regels die één of ander grijs spook op een ministerie heeft bedacht? Hoe vind je het zelf, jongeman, om je te moeten houden aan regels waarvan je zeker weet dat er een betere oplossing geweest zou zijn. Dat is toch gewoon verschrikkelijk?”

Ik moet het toegeven, het is verschrikkelijk en ik ben dan ook niet bereid erg veel tegengas te geven. “Weet je wat het is, jongeman? Al dat geregel leidt tot verdomming. Regels ontslaan mensen van de verplichting om zelf na te denken. We gaan er gewoon van uit dat alles goed zal gaan als we ons aan de regels houden. Niets blijkt veelal minder waar te zijn. En…toch doen we het steeds weer. ” Zijn boosheid is duidelijk op zijn gezicht af te lezen al is hij wel weer in zijn stoel gaan zitten. Hij broedt ernstig op de volgende zin, zo te zien aan de stand van zijn wenkbrauwen. Plotseling lichten zijn ogen op. “Weet je waarom Harry Potter zo’n succes heeft?” Zonder op mijn antwoord te wachten, gaat hij verder. “Je denkt dat het er niets mee te maken heeft maar dat is wel zo. Dat toverstokje geeft de eigenaar ervan volledige autonomie. Hij kan doen wat hij wil, vrij van natuurwetten en…regels.”  

“Weet je, op die ministeries zitten allemaal regelneven en het woord zegt het al: ze slaan steeds de plank mis, de zitten er steeds naast, elke keer zitten ze er neven. Lees Harry Potter er maar op na.” Uitermate trots is hij op zijn vergelijking met de jeugdige tovenaar en over de woordspeling natuurlijk. Hoewel, ik had die laatste leuker gevonden al hij de zaak niet had uitgelegd. Ik kan namelijk zelf denken en heb geen Kommer nodig als buddy, maar soit.

Het beste is waarschijnlijk om hem nu maar even uit te laten razen. “Het beste zou zijn”, Kommers stem klinkt nu heel nadenkend. “Om negentig procent van alle ambtenaren te ontslaan en al het werk uit te besteden aan particulieren. Die willen namelijk geen regels maken maar uren schrijven. Dat wil zeggen dat zij geld verdienen aan de creatie van een minimum aan regels in een maximaal tijdsbeslag. Bovendien heb je op het ministerie dan geen last van afdelingen die tegen elkaar opboksen of elkaar dwarszitten. Al die externen hebben op het ministerie immers niets in de melk te brokkelen. Wie vervelend doet, wordt geloosd.” Hij begint te lachen. “Jahaa, dat klinkt pas ondoordacht hè? Nou, ik houd het erop dat de bezem door de overheid moet. Daarna kunnen we wel weer eens iets opbouwen.”

Haast ongemerkt heeft Kommer tijdes het gesprek mijn glas steeds zitten bijvullen en ik heb er de hele tijd uit gedronken. Ik zwabber wat ontregeld de deur uit. “Ik zal even een taxi voor je regelen, zo kun je niet rijden”, roept hij maar ik schud “nee’. ” Ik kan zelf denken, ik ga lo-open. Doei!” Vriendelijk wuif ik hem vanaf de oprijlaan toe. “Eigenwijjs figuur mompelt Kommer. “Je mag nooit iets voor hem doen.”

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 Service

www.virtuelegevangenis.nl

www.gevangenismuseum.nl

www.travel.blog.nl

www.guldan.nl

www.ballenbak.net

www.harry-and-hermiona.blog.pl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/07/20/harry-potter-meets-beerenburg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: