Ik ben je routeplanner

kompas_beweging1.gif

Vanmorgen vroeg sprak een mevrouw mij aan op straat. Zij was op zoek naar de straat waar vroeger mijn tandarts zijn praktijk had. “O, dan zult u de weg wel weten”, was haar reactie, niet wetend dat ik het altijd erg moeilijk heb gevonden om de weg naar de tandarts te vinden. Met zijn persoon heeft dat niets te maken maar wel met mijn gebit.

Eigenlijk was ze blij mij gevonden te hebben want zij was het spoor bijster. Uit haar routeplanner was een kaartje tevoorschijn gekomen waarmee zij ook niet meer wist wat ze ermee moest. Na enig zoeken vond ik de bedoelde straat op een heel andere plaats dan waar haar routeplanner het aangaf. “Maar mijn routeplanner zegt…”, begon zij en ik viel haar in de rede. “Mevrouw, IK ben nu uw routeplanner.” Daarop besloot zij de door mij voorgeschreven route te volgen.

Verstandig mens. Als mensen meer naar mij zouden luisteren, zouden ze sneller en gemakkelijker aankomen op de plek waar ze wilden zijn. Neem nu het opmerkelijke vaarwater waarin de politieke partijen zich bevinden als het over Europa gaat. Zij aan zij voeren SP en PVV beschietingen uit op de plannen. Een monsterverbond? Misschien. Als ik Jan Marijnissen was, zou ik me heel ernstig gaan beraden op de positie van mijn partij. Er is toch niemand die wil koersen in hetzelfde vaarwater als de PVV, het Hollands Blok?

Misschien, Jan, heeft de PvdA toch niet helemaal ongelijk als er vele argumenten zijn om de EU in een wat steviger bouwwerk om te zetten. Mogelijk zal het leiden tot voordelen, ook voor degenen met een smalle portemonnee. Het zou best kunnen zijn dat onze kinderen heel gelukkig zijn met mogelijkheden in de diverse lidstaten. En je zult je toch niet van de PvdA willen onderscheiden door later te zeggen dat je de enige was die meestemde met de PVV?

Dat is één kant van de zaak want de PvdA zou zich ook eens achter de oren moeten krabben. Zit er geen waarheid in de stellingname van de SP en zelfs van de PVV? Zijn daarin geen elementen te vinden die terecht worden aangevoerd en wat doen we daar dan mee? Platwalsen omdat we zo graag aan Europa mee willen blijven doen en om het onderscheid met de SP  duidelijker te laten uitkomen? Dat is toch allemaal geneuzel in de marge? Wraaknemen op de PVV vanwege de dubbele paspoortenkwestie? Dat zou te kinderlijk voor woorden zijn.

Een feit is wel dat tot op heden vooral het grootbedrijf garen heeft gesponnen bij de Europese eenwording. Dat heeft niet altijd geleid tot grote voordelen voor mensen met een smalle portemonnee, integendeel. Het gegeven dat we nu de euro hebben en dat we niet meer hoeven om te wisselen  aan de grens, is echt te puberaal om veel woorden aan vuil te maken. Mensen met een smalle portemonnee hoefden nooit om te wisselen omdat ze doodeenvoudig niet naar het buitenland konden reizen. Daar was geen geld voor. Ze hebben ook geen voordeel dus als het gaat om prijsvergelijkingen want elke prijs is te hoog.

Het lijkt mij dat uitgerekend de PvdA en misschien ook GroenLinks de partijen zijn die nu eens kunnen tonen wat de “gewone man en vrouw” aan Europa hebben. Maak de dingen nu eens concreet en leuk. Bij de Europese Commissie zijn ze met elkaar zo uitgedroogd dat ze geen sappigheid meer kunnen bedenken dus de aardige verhalen moeten ergens anders vandaan komen. Kom op, PvdA, toon je een echte kameraad van de smalle portemonnees en geef eens een panoramisch beeld dat aanspreekt als het over Europa gaat. Geef de mensen weer eens hoop en geloof en doe er eventueel een onsje liefde bij. Dan ben je bezig je historische taak te vervullen, verheffing van het volk. Wie geen centen heeft maar wel sores, zit ernaar te smachten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/06/29/ik-ben-je-routeplanner/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 reactiesPlaats een reactie

  1. Kan Marijnissen er wat aan doen wie in zijn kamp terecht komt?

    De SP was in 2005 al tegen, net als de CU overigens. Toen bestond de PVV nog niet eens…

    Maar er zijn genoeg verschillen tussen de beide partijen. Wilders komt niet voor niets vanuit rechts…

  2. Beste Bart, ik heb ook gesteld dat de SP ern zelfs de PVV in een aantal opzichten gelijk zal hebben. Daar moet terdege rekening mee worden gehouden. Ik vind het bijvoorbeeld terecht dat de SP let op de belangen van de lokale gemeenschap want die dreigt in al dat internationale gedoe ten onder te gaan. Dat een partij zich principieel tegen Europese wetgeving opstelt, zie ik NIET zitten maar binnen Europa hoort veel ruimte te zijn voor nationale, regionale en lokale cultuur.
    Kun je overigens een goede definitie geven van “links” en “rechts” zonder de één “slecht” te noemen en de ander “goed”?

  3. De PVV bestond nog niet, maar het huidige PVV standpunt bestond, in andere gedaanten weliswaar, wel degelijk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: