Een blauwtje lopen bij de VN

taliban3-7.jpg

Gisteravond zag ik een klein plukje van één van die zogenaamde actualiteitenrubrieken zoals “Vier in het Land” of iets dergelijks. Twee sufpubers staan van achter een lessenaartje wat teksten uit hun hoofd op te dreunen met al dan niet schokkende beelden ondersteund. Deze keer ging het over hertjes die de gemeente Rotterdam niet kwijt kan. De buurt is bang dat de dieren naar de slager moeten vanwege de bouw van een nieuwe wijk. Voorafgaand daaraan ging het verhaal over een pedofiel die ergens in een wijk woonde en waarvan de woonplaats bekend was gemaakt door de gemeente.

Nou wil ik dat niet asociaal noemen maar wel onverantwoordelijk. Toegegeven, die pedofiel had nog al wat op zijn geweten maar nu hij weer vrij is, zal hij ook ergens moeten wonen. Dramatische verhalen over een pedofiel die eerder in die wijk woonde, doen daar niets aan af. En die herten? Als de gemeente ze naar de slager brengt, maak ik goulash van het college.

Het zijn relatief kleine, plaatselijke problemen. Heel wat anders dan Nederlandse soldaten die doodvallen als vliegen in het onherbergzame land van Afghanistan. Daar zijn ze neergezet door politici met zonnenbril en witte stok met rode banden. Mannetjes en vrouwtjes die wel eens de grens over zijn geweest maar nooit hebben begrepen dat mensen in een ander land er een andere manier van leven op na (willen) houden. De gedachte aan een vredesmissie gaat uit van het idee dat vreemdelingen, wij dus, het grote geluk over het land zullen brengen, In werkelijkheid veroorzaakt het een fusie tussen radicale moslims en nationalisten of liever `lokalisten`. Veel Afghanen beseffen niet eens dat ze in Afghanistan wonen maar ze kennen wel hun dorp en streek. 

Het voortdurende gebruik van de term  ” vredesoperatie” is mij een geslepen doorn in het oog. Vredesoperaties bestaan niet. Militairen voeren oorlog, dat geldt ook voor onze `blauwhelmen`. Wie oorlog voert, kan geen vrede stichten. Soms, heel soms kunnen legers omstandigheden creëren waaronder andere mensen vrede kunnen stichten en een deel van de problemen oplossen. Maar neem nu de Tweede Wereldoorlog. Die maakte een eind aan de gruwelijke moordpartijen op Joden. En waar heeft dat toe geleid? Een Joodse staat die Palestijnen onderdrukt. Het probleem is niet opgelost maar verplaatst.

De Koreaanse oorlog werd tenminste nog `oorlog” genoemd. Daarna kwam Vietnam, dat heette ook nog oorlog. Het was weliswaar geen VN-actie maar wel internationaal militair ingrijpen. Die actie leidde tot een verloren oorlog. In Cambodja kwamen de VN wel opdagen maar het is er nog steeds een zooitje. In Kongo zetten de VN “blauwhelmen” in en de moordpartijen zijn er aan de orde van de dag. In Rwanda moordden de mensen elkaar uit ondanks een “vredesmacht”, in Ethiopië en Eritrea staan legers klaar om elkaar op ieder gewenst moment in de haren te vliegen, in Somalië is nauwelijks duidelijk wat er aan de hand is, Israël hoefde maar te kikken en de VN-troepen vertrokken, in Oost-Timor breken moordpartijen uit zodra er een conflictje speelt op Cyprus houden VN-troepen de strijdende partijen uit elkaar die vooral door autoritaire regiems in Turkijke en Griekenland tegen elkaar waren opgehitst. Vrede is er niet.

En dan is er voormalig Joegoslavië. Bosnië vooral,  dat op een krankzinnige manier is opgesplitst in twee republiekjes die geen enkele overlevingskans hebben. Misschien, heel misschien lossen de inwoners daar zelf hun problemen op maar dat kost heel veel tijd. hetzelfde geldt voor Kosovo. Was er nog meer?

Kijk eens naar West-Europa, de moeder van het rationele denken en de vrede. De Baskische afscheidingsbeweging gaat weer bommen gooien en Walen en Vlamingen zouden elkaar het liefste door de fruitpers duwen. In Noord-Ierland regeren katholieken en protestanten nu samen. Maar hoe komt dat? VN-vredesmissie, Britse politiemacht? Welnee. De Noord-Ieren hebben zelf ingezien dat het zo verder niet ging. Zij hebben vooral zichzelf geholpen. Al jarenlang was de grote massa van Noord-Ieren het zat en langzaamaan hebben de “gewone” burgers hun zin kunnen doordrijven. En nu maar afwachten.

De “vredesmissie” in Afghanistan is in werkelijkheid een kapitaalverslindende oorlogsoperatie. Volgens minsister Verhagen zijn onze troepen in dat land hard nodig ter wille van onze veiligheid. Het erge is dat hij weet dat hij uit zijn nek kletst maar even zo goed dit soort lulkoek aan de goegemeente verkoopt. Het terrorisme laat zich niet genhouden door ons gestuntel in Afghanistan. Als terrorristen al oefenkampen nodig hebben, dan vestigen ze die met evenveel liefde elders: in Somalië, in Gaza, in Soedan, in onbegaanbare streken in Afghanistan en Pakistan en in ieder land dat ons wil pesten.

Ondertussen zijn we verontwaardigd over de geheime CIA-gevangenissen terwijl die onderdeel uitmaken van de enige doeltreffende aanpak van terreur, tegenterreur. Hoe te voorkomen is dat mensen daar onterecht verzeild raken, is een probleem op zich. Ontvoering van terroristen en hun `verdwijning` kan onrust in terroristische groeperingen veroorzaken en dat is dus een goed bestrijdingsmiddel. Voor de rest is een effectieve aanpak van terreur in eigen land of in de EU aan te bevelen. Oorlog voeren in Afghanistan en Irak is niet meer dan symboolpolitiek die de situatie in werkelijkheid verergert. “Onze jongens en meisjes” lopen er niet de wacht maar wel een blauwtje.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

 

Service

www.landmacht.nl

www.oneworld.nl

www.scholieren.nrc.nl

www.verteranen-platform.nl

www.veteranen-online.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/06/19/een-blauwtje-lopen-bij-de-vn/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 reactiesPlaats een reactie

 1. Als militair ben ik zes maand gevangen genomen geweest door de rebellen in congo waar ik gefolterd en mishandeld geweest ben en nog altijd de gevolgen van draag. Ik zoek oud kolonialen en militairen die in congo geweest zijn.
  Voor meer informatie en foto’s mail mij.
  roland.marico@telenet.be
  Guillaumelaan 5—3970 leopoldsburg Telf:01747782

 2. Wij houden een wereld die met behulp van fantasie
  (metafysica)hun leven slijten terecht voor primitief.
  Wij stallen ons qua intellect bij de beschaafden maar zo’n sprong voorwaarts is louter inbeelding anders zouden wij de oeroude knuppel niet vervolmaakt hebben maar d.m.v. diplomatie geschillen oplossen.
  Is het niet meer dan vershrikkelijk dat wij jonge levens opofferen door ze wapens in handen te geven wat
  ook betekent dat de wapenhandel en betrokken overheid
  niet weten wat ze doen door gebrek aan perceptie.

 3. Ik heb ook een gruwelijke hekel aan hoe het er daar aan toe gaat. Maar net wat je zegt, het is niet meer interessant voor het nieuws, omdat het al te lang speelt. Daarentegen is het wel interessant om te berichten over de overleden Nederlanders, maar zwijgen over de lokale bevolking die er daar beroerd aan toe is. Jammer, dit soort media. Dat is ook de reden dat ik reportages etc erg interessant vind. Omdat hier ‘onafhankelijk’ aan het licht wordt gebracht wat daar speelt.

  Ik vind het allemaal bullshit en hypocriet om dit een vredesmissie te noemen. Schandalig zelfs. Ik ben benieuwd heoveel puinhoop er achter gelaten gaat worden en wanneer er dan weer een nieuwe, economisch en politiekgezien, betere vredesmissie komt. De soldaatjes er weer heen gestuurd worden om daar vervolgens op dezelfde wijze een land te ruïneren en de boel op zn kop te zetten.

  Geweldig, iedereen maar klagen over vluchtelingen… Eigen schuld, dan moeten ze er maar een minder grote puinhoop van maken.

 4. Met de staart tussen de benen weggaan en de zooi een zooitje laten is mijn inziens misdadig. http://www.telegraaf.nl/binnenland/1408894/___Kabul_moet_politica_beschermen___.html Wie moet die politica dan beschermen Miranda? Heb jij een oplossing voorhanden Kaj behalve de Taliban van dienst zijn en ons stigmatiseren(ten gunste van die Talibs)?

 5. Wij zijn de Taliban nu juist reuze van dienst. Onze acties in Afghanistan werken als reclameposter “Kom bij ons, dan valt er nog eens wqat te beleven!” En staar je niet blind op onze zogenaamde successen.

 6. Als het in Afghanistan al een zooitje is, dan hebben wij die alleen maar erger gemaakt. En wat bedoel je met “politica”?

 7. Dat klopt, waar groen loop is geen vrede. daarom worden ook de groene uitgezonden.
  De Nederlanders voeren wel een vredesmissie. Anders hadden we nu al bommen gehad. Kennelijk word dat toch tegen gehouden. Met of zonder bloed vergiet, dat moet ook worden gestopt. Als er ergens een idioot in een land, mij of mijn mede burger bedreigt met een om aanslag, zeg ik op mijn beurt, alsjeblieft gooi er een bom voordat wij ze krijgen. Ik heb nog nooit een film opname gezien, waarin een Nederlandse macht hebber, de bevolking van andere landen bedreigt met bomaanslagen, omdat wij geen moslims zijn. Maar ze willen hier wel graag naar toe kunnen vluchten.. Zal een voorbeeld geven, een vriendin van mij(blank), werd goed lastig gevallen door een Iranees, en wat doet onze staat eraan niks, hij word in bescherming genomen, omdat hij een vluchteling is, en in Iran zouden zijn hooft eraf gehaald. Nou ja liever de zijne dan mij vriendin.
  Ik sta achter onze soldaten, en ik hoop in de naam van vrede, dat ze zo veel mogelijk, van extremen hebben omgelegd.. Ik denk dat het nog te weinig is geweest. Ze hadden veel meer moeten afschieten daar in die landen, want de bedreiging is nog steeds niet uitgeroeid. En de mens bestrijd een plaag nou eenmaal met vuur.Praten heeft geen zin, en onderhandelen ook niet, Want alah is nummer 1, alah gaat voor alles. Prima allemaal. Ik wil graag een veilige samenleving, en dat die mensen allemaal 1 voor 1 dood mogen gaan. Alleen maar omdat ze mij bedreigen met een bomaanslag, heb ik het nog niet gehad over die andere miljoenen/miljarden burgers die constant worden bedreigt door die achterlijke varkens hoofden daar in die moslim landen. Ik ben trouwens een indo, mijn voorouders waren indonees. Het leger heeft de zelfde doel als politie. alleen een kruimel dief heeft geen macht positie, en die voeren geen bomaanslagen met zelf moord terroriste enzo. Ik kan me hier best over opwinden, probeer jij maar is netjes te vragen aan zon terrorist of die wilt stoppen met mij bedreigen. luk niet, dat hebben ze al geprobeerd. ze moesten nou eenmaal het leger op af sturen. ze zijn nog te soft geweest in de afgelopen tien jaar. ze gingen al die mensen daar helpen enzo. Waarom zoeken ze het niet lekker zelf uit, moeten wij toch ook. als balkende ons dagelijks in gevaar zou brengen, dan komen die landen ons niet helpen hoor. En als we dan net zoals die landen gevaren gaan leveren voor et buitenland, worden we gewoon massaal omgelegd, die landen worden ook alleen maar gespaard, omdat daar hoge grondstoffen te vinden is. Onze leger vind ik juist te soft, die terroristen zijn nog steeds niet bang en onder de indruk. We zouden juist moeten zeggen, we drukken nu op de knop, en we bestrijden ze allemaal, ook al kost dat dan de grondstof.

 8. En ze zullen nooit bang worden. Als JIJ iets wilt, geef je toch OOK niet op? Anoniem?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: