Wat is dat toch met vissen?

wansmaak4.gif

In het noord-oosten van Polen ligt het Bialystok natuurpark, prachtig, ruim en wild. De dieren hebben er een leven als een prins. Met het welzijn van dieren is er niets mis in Polen, zolang ze zich niet in de stad bevinden.

Hoe anders staat het met de mensen. Zij krijgen het in dat land van die eeneïge tweeling, haast siamees van verbondenheid, steeds benauwder. Homoseksuelen mogen nu en straks niet eens meer een openbare functie bekleden, laat staan dat ze mogen trouwen. De storm daarover is nog maar net voorbij of een minister kondigt een wet tegen minirokjes aan. Pure zedeloosheid, meent hij. In Nederland maken we ons ondertussen druk over een Koerdisch meisje dat door een massa psychoten is doodgeslagen omdat ze van haar geloof is gevallen. De dag is niet ver meer in de EU…

Over mensenwelzijn maken we ons het hele jaar druk maar gisteravond gloorde er even hoop voor de dieren in mijn gemeente. De wethouder van dierenwelzijn presenteerde zijn nota en jawel hoor…er waren tegenwerpingen. Zo is volgens de circusdirecties en sommige van onze raadsleden de verzameling wilde dieren het bedrijfskapitaal van het circus. Je zult maar een mooi gestreepte vacht hebben en de klos ben je. In plaats van rond te struinen in het regenwoud, ben je veroordeeld tot een leven in een kale kamer van hooguit drie bij vijf meter. Soms mag je eruit om dingen te doen die je wezensvreemd zijn en een ander strijkt daar de eer voor op.

Je vraagt je af wat mensen bezielt om te denken dat dieren ons `kapitaal` kunnen zijn. Alsof ze een soort door onszelf gefabriceerde fiets zijn of een computer. Er wil maar niet doordringen dat dieren er niet om gevraagd hebben met onze soort op één planeet te leven. Als je het aan ze zou vragen, zouden ze het vermoedelijk niet willen. Dieren kunnen nooit ons eigendom zijn ook al hebben we er de zorg voor. Weg dus met die circussen die tijgers, leeuwen of panters devalueren tot clowns en acrobaten.

Nog erger is het gesteld met de vissen. Hoe gek het ook klinkt, ze zijn zo goed als vogelvrij. Niemand, maar dan ook niemand wil zijn of  haar vingers branden aan een verbod op de hengelsport. Waarom eigenlijk niet? Het gerucht gaat dat vissen geen gevoel hebben en dat ze van die haak door hun bek niets voelen. De werkelijkheid is echter anders. Vissen die na de marteling aan het vishaakje worden teruggezet, gaan toch dood. Ze zijn namelijk getraumatiseerd en durven nooit meer te eten. Doodsbang dat er weer zo’n haak door hun bek zal gaan. Wie de hengelsport verdedigt, verdient een haak door z’n bek.

En bovendien zijn er precedenten. Het katknuppelen is afgeschaft ondanks wijdverbreid protest en dat geldt ook voor het palingtrekken. Bij de laatste “sport” werden palingen aan hun kieuwen boven een water bevestigd. Mensen voeren er dan onderdoor en trokken, ritsten, de paling van het touw. Een echt meer dan énig volksvermaak! In Amsterdam braken grootscheepse rellen uit toen de “sport” werd verboden. Ik zou die rellen op de koop toe nemen als het om hengelen ging. 

Wij zijn wel heel erg ver van de dieren af komen te staan. We dragen bontjassen niet voor de warmte maar om mooi te zijn. Dat heet pronken met andermans veren. We slaan andere levende wezens een haak door de bek en bezorgen ze daarmee een onuitwisbaar trauma. Natuurlijk, de `sportvissers` zullen het bij hoog en bij laag ontkennen maar ze kletsen onzin, zoals wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Nou, voor dat laatste zijn we toch altijd gevoelig? Dat moet het doen!

Maar de martelgang gaat door. Zonet hoor ik dat minister Verburg van Landbouw de plezierjacht, geen schip dus maar een moordpartij voor de lol, wil vrijgeven. Zo probeert zij de beschaving nog even tegen te houden. `Een algemeen jachtverbod is niet meer van deze tijd`, zegt zij. Leeft ze in een andere dimensie? Doet ze mee aan het tv-programma Autist Planet? Lustmoord met wettelijke goedkeuring. Dat allemaal onder het mom van natuurbeheer. Zo kunnen jagers ervoor zorgen dat er niet teveel exemplaren komen van bepaalde diersoorten. Nou, ik ken één soort waarvan er in mijn ogen veel teveel zijn,  zes miljard. Wie doet daar iets aan? 

Het probleem zit niet in de dieren maar in onze vervreemding van de natuur. We hebben geen weet meer van het respect dat dieren in lang vervlogen tijden nog kregen. De Noordamerikaanse Indianen vroegen in het verleden vergiffenis aan de goden als ze een bison hadden gedood voor de maaltijd. Dat is nog eens andere koek. Eten en gegeten worden is een basisprincipe van het leven. Maar geen enkel levend wezen is een gadget voor het totaal blasé geworden ras dat mensheid heet. De hengelsport is spel, marteling en discriminatie tegelijk. U begrijpt het al, ik hengel niet naar complimentjes.  

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 

Service

www.biteback.be

www.denachtvandewansmaak.nl

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/05/11/wat-is-dat-toch-met-vissen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: