Van hardhout tot teer

in-vuur-en-vlam.jpg

Houtkap in de hele wereld verontrust mij al heel lang. Gebieden als Borneo, Noord-Oost India, uitgestrekte delen van Zuid-Amerika en Afrika en niet te vergeten Irian verliezen in hoog tempo hun natuurlijke begroeiing. Ooit zei Gandhi dat de wereld voldoende hulpbronnen had om de noden van de mens te dekken maar niet voor zijn hebzucht. Daar trekken we ons met z’n allen natuurlijk helemaal niets van aan want wat is het woord van zo’n half seniele, jurkdragende oude man nu waard? (ironieteken) Overigens heeft diezelfde man wel de bijl aan de wortel van het Britse imperium gelegd, misschien was het toch niet zó ’n sukkel?

Ongetwijfeld had dezelfde Gandhi zich ook tegen die ongebreidelde houtkap gekeerd. Misschien wel omdat hij verwantschap voelde met de levenskracht en vanzelfsprekendheid waarmee bomen groeien. Anders dan mensen probéren zij niet te groeien, ze groeien of gaan dood. Punt. Bomen kennen geen frustraties maar sterven wel als het oorspronkelijke zaadje op verkeerde bodem valt.

Mensen hebben een langere weg te gaan en dat bleek mij gisteravond tijdens de vergadering van de raadscommissie weer. Eén van de raadscommissieleden heeft zich de afgelopen jaren een onverwoestbare boom getoond in het politieke bestel van mijn gemeente. Echt tot grote bloei kwam zij echter nooit en dat kwam misschien wel doordat ze steeds weer kans zag de verkeerde bodem te kiezen. Wie brandt van politieke ambitie moet een goede haardplek uitzoeken.

Wie brandt van politieke ambitie moet een plek kiezen waar hij of zij kan vlammen, als een Paasvuur met veel publiek. Daarom is het verstandig eerst te kijken waar het meeste publiek te vinden is en pas daarna tot ontsteking te komen. De hardhouten boom over wie ik spreek heeft verkeerd voorgesorteerd. Aanvankelijk koos ze voor een partij die weliswaar sympathieke denkbeelden hanteert maar veel te intellectualistisch is om ooit de grote massa aan te spreken.

Toen de superintellectuelen van haar vroegen zichzelf om te kappen om plaats te maken voor nieuwe aanplant, begon de neergang. Ze koos voor een eigen stekkie, een soort onbewoond eiland. Als enige boom midden op het eiland kan zij alleen maar dienen als vlaggenmast voor schipbreukelingen.

Dat wil niet zeggen dat het vuur van de ambitie uit haar is verdwenen. Nee, het brandt nog en verteert haar van binnen. Dat is de indruk die ik krijg. Daarom ging ze gisteravond uitgebreid een discussie herhalen die al twee keer eerder was gevoerd. Op die manier duurde de vergadering voort tot bijna in de kleine uurtjes en moest een agendapunt worden afgevoerd. Maar hoe dan ook, ze had opnieuw gevlamd.

Daarbij merkte ze niet hoe de laatste restjes hardhout het einde naderden. Het wordt langzamerhand tot een massa van taaie teer. Dat vlamt wel een beetje maar het brandt niet meer. Politiek kan een mens opbranden en ambitie kan de ziel verteren. De vraag is of er bijtijds een spuitwagen arriveert om te redden wat er te redden valt. Voorlopig zie ik dat niet gebeuren. Integendeel, er lijken vooral ogenschijnlijke brandweermannen klaar te staan die op het meest ongewenste moment de deuren en ramen openen.

Was al die vertraging alleen het gevolg van brandende ambitie? Eigenlijk wel, ook bij anderen. Toch vrees ik dat het hardhout de belangrijkste brandstof was en dat stemt mij eigenlijk heel droevig. Daarvoor ben ik teveel gesteld op het materiaal.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/04/13/van-hardhout-tot-teer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 reactiesPlaats een reactie

  1. Maar jammer is het wel allemaal. En vermoeiend ook.

  2. Het echte trieste is dat de mensen die haar nabij staan het laten gebeuren en dat de mikpunten van die brandende ambitie telkenmale de bagger moeten verwerken.

  3. Die mensen bedoel ik met die ogenschijnlijke brandweerlui. En natuurlijk is het voor de mikpunten niet leuk.

  4. Vermoeiend? Ik heb er vandaag de hele dag last van!

  5. Ja, wel cynisch om voor en na Kai’s verontrusting over houtkap in de tropen de reclame over hardhout te lezen…………….

    Nico

  6. Nico, wil je je opmerking eens wat nader verklaren?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: