Eén april met Harry Mulisch

griffon.jpg

Met een tevreden glimlach bekijkt Harry Mulisch zichzelf in de spiegel terwijl hij zijn pijp heen en weer beweegt tussen zijn kaken. Hij aanschouwt zichzelf bewonderend in zijn zwarte pandjesjas, wit overhemd en zwart zijden stropdas. Het is tijd voor de teraardebezorging. Wachten op de overige kraaien en dan voorwaarts.

Ja zeker, nadat Harry in een stenen bruidsbed met twee vrouwen de hemel had ontdekt werd hij onnodig over zijn bureaublad getild zodat hij naast zijn studeerkamerpantoffels ging lopen. Langzaamaan broeide er in zijn brein een plan, een plan voor een aanslag op het talent van zijn collega’s: de humor. Bij gebrek aan eigen grappigheid werd het tijd de humor de doodsteek toe te brengen en zo nog hoger te stijgen in de achting van het Nederlandse volk.

En zie: hij kreeg steun uit onverwachte hoek. In de hele samenleving werden steeds meer vragende leestekens geplaatst bij de wenselijkheid van humor. Zo begon het Centrum voor Proefondervindelijk Narcistische Bedilzucht (CPNB) een onderzoek naar de mogelijkheden om de humor dood te drukken. Daartoe huurde het centrum een aantal peperdure laboranten in en al gauw kwamen zij met een resultaat: het…eh…ironieteken.

Dat was een taalkundige vergissing want het moest zijn de ironieteken. Inderdaad: meervoud dus. Ironieteken zijn een uiterst vruchtbaar en giftig soort dier dat zich nestelt in de geest van, vooral, schrijvers. Zij wachten hun kans af totdat hun “huisbaas” zwakten vertoont en dan komen de eerste symptomen tot uiting: fantasiebloeding en letterlijken.

De aandoening staat bekend als de “ziekte van Slime” die de geest verduistert, lachspieren verlamt  en de patiënt uiteindelijk naar lucht doet happen. Ironieteken zijn verwant aan de Wandteken die in de Bijbel al werden vermeld onder de term “Mene, mene, teke, teke…”. Deze beestjes verschijnen op muren en glazen en vervuilen de omgeving zo zeer dat de patiënten het zicht op de horizon verliezen en gaan lijden aan een ziekte, lapriconitis geheten, die gepaard gaat met ijlen en waanideeën.

Maar Harry is wel voorstander van de ironieteken. Hij ziet daar iets goeds in. Daarom hult hij zich op 1 april in het zwart en wacht hij op medestanders die samen met hem humor en spot ten grave zullen dragen

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 Service

www.weblog.fok.nl

www.saag.nl

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/04/01/een-april-met-harry-mulisch/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: