De Wouter tapes, the wrath of grapes*

hechizo_flamenco_farbe.jpg

Het is weer eens zo ver. De VPRO begaat een typisch Nederlandse stunt. De omroep laat de verliezer van de verkiezingen zien als persoon, als mens. Dat moet in Nederland altijd. Koningin Juliana was ook zo `gewoon`, zo “menselijk”. Dat heeft Beatrix die van beeldhouwen houdt, veel minder.

En Wouter, houdt hij ook van beeldhouwen?  Ik weet het niet. Het lijkt mij meer het type dat eindeloos bezig kan zijn om dat irritante kogeltje in het juiste kuiltje te krijgen in zo’n handpuzzeltotgekwordenstoeapparaat. De mens achter de lijsttrekker. Ja, hij gaat ook bekennen dat hij het als minister van financiën veel leuker vindt dan als premier, misschien. Ga toch weg, gek! Wat moet hij anders zeggen? “Ik heb een tyfushekel eraan dat ik weer met die rotcijfers ben opgescheept!” (ironieteken)

Wat mij betreft, hoeft al dat menselijke gedoe niet zo erg. Het interesseert me eerlijk gezegd geen klap wie de lijst trekt, als hij of zij het maar met overtuiging en bezieling doet. Ik hoef niet te zien hoe Wouter met zijn kind omgaat. Ik wil niet weten of zijn vrouw handig is met de witte was en op welke toonhoogte zijn hond blaft, kan me echt geen moer schelen. Volgens Alexander Pechtold is dat allemaal wel belangrijk.

Hij maakte vanmorgen duidelijk dat politici een goed weblog moeten hebben. Zalm schijnt zelfs op zijn log verteld te hebben welk voer hij niet tussen z’n voortanden weg kon krijgen na de avondmaaltijd. Wat schiet ik daarmee op? Ik moet een nieuwe kroon aanschaffen en dankzij zijn optreden is dat ding uit mijn verzekering geduveld. Daar heb ik wel weer een boodschap aan.

Je brengt politici niet dichter bij de mensen door hun dagelijkse ergernissen te laten zien. Het is als met “volg de Skodarijder”. Die Skodarijder wekt vertrouwen (om welke reden dan ook) en hij zal vast wel handig zijn met luiers omdoen. Maar andersom? Als iemand onhandig is met luiers, dan zal hij wel geen Skodarijder zijn. Jan Peter Balkenende die van een skateboard op de betontegels lazert, wordt daardoor echt niet overtuigender als politicus en zo gaat het maar door.

Integendeel, ze worden er gewoontjes door en soms zelfs “stom”. “Zie je wel, die man (of vrouw)  is een nog grotere boerenlul dan ik zelf ben”, wordt de boodschap. Dat dwingt niet het benodigde respect af.

Politici komen wel dichterbij door vertrouwenwekkendheid uit te stralen en vertrouwen waard te zijn. Bezieling, passie (wat iets anders is dan nodeloos gekrijs en gegil), overtuiging en visie, die visie die veel politici tegenwoordig van een blaadje af moeten lezen omdat het niet meer “uit de tenen” komt maar alleen maar uit het hoofd.

Soms heb ik het gevoel dat ze zelf verbaasd zijn over de doelstellingen die ze nastreven. “Is dat onze bedoeling? O, nooit gedacht!” Kijk en daarom kan de eerste de beste peroxidepruik aanhang winnen. Hij is zó ambitieus en gedreven dat mensen in hem gaan geloven, wat voor wartaal hij ook uitslaat. Als je een leugen vaak genoeg herhaalt, ga je er zelf in geloven. Als je tegenstanders je pesten en kleineren, radicaliseer je verder en boor je jezelf steeds verder de leugen in. Zo diep de leugen in dat elke “anti-alles” je vriend wordt. Maar het omgekeerde is ook mogelijk. Als je echt tot in je botten gelooft in de positieve boodschap die je uit te dragen hebt, dan word je de boodschap zelf.

En dat komt over. Dat heeft met “menselijke kwetsbaarheid” niet zoveel te maken. Het heet idealisme. Put it on your tape, Wouter!

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

* Letterlijk: De gramschap van druiven (in tegenstelling tot de titel van Steimbecks boek “Grapes of wrath”)

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.viceversaonline.nl

www.scholieren.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/03/19/de-wouter-tapes-the-wrath-of-grapes/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 reactiesPlaats een reactie

 1. Het lijkt mij duidelijk dat Kaj Elhorst geen snars van de film heeft begrepen. Ten eerste gaat de film geheel niet over de mens achter de politicus, en het gaat al helemaal niet over zijn prive leven, de witte was of iets wat daar mee te maken heeft, Uitermate treurig dat iemand wel de moeite neemt om een uitgebreid commentaar te schrijven op wat diegen klaarblijkelijk niet heeft gezien, of in ieder geval geheel niet heeft begrepen wat de makers hebben willen vertellen. Probeer iets nuttig bij te dragen op het net,,,iets wat wel informatief is bijvoorbeeld. Commentaar is prima, maar gal spuwen zonder er over na te zie ik liever niet….

 2. Het lijkt mij duidelijk dat Obbe Verwer familie is van Harry Mulisch en dat de ironieteken hem ook al hebben bereikt. Kennelijk snapt hij niet wat ik zeggen wil met het stuk. Het zou goed zijn als meneer Verwer eens ging kijken op de weblogs als Nederkrant om te zien hoe er op de tapes wordt gereageerd. Dan zal oo hij gaan twijfelen aan de zin en onzin van dit soort producties.Ik kan hem geruststellen: mijn kritiek was slechts opbouwend bedoeld en dat kan van andere critici niet gezegd worden.
  Wat mij hindert is het in beeld brengen van een persoon en zijn overwegingen na de kater. Dat heeft niets met politiek te maken en al helemaal niet met het dichten van een kloof. Beste Obbe, lees ook mijn stuk over Mulisch en 1 april
  Nog even dit: ik ben natuurlijk wel blij met Obbe’s aandacht! Misschien komen de Kaj tapes nog eens uit… Trek het je niet aan, Obbe, het hoort bij het vak. De reactie van Obbe is kenmerkend voor deze tijd. Wars van relativering en ironie en uitsluitend gericht op het eigen gelijk. De Volkskrant plaatste daarover kortgeleden nog een interessant artikel. De neiging om niet tegen kritiek te kunnen is overigens bij TV-makers al vele jaren erg groot en het gevoel voor humor is in de studio’s ver te zoeken. Dat is mij zo’n twintig jaar geleden al opgevallen toen ik met een omhoog gevallen meissie dat nu BN-er genoemd zou worden, een film over communicatie aan het maken was. Het zou goed zijn als de dames en heren van de buis een toontje lager zongen want zoveel bijzonders hebben zij de laatste jaren niet bij elkaar geprutst. Ziezo, ik denk dat dit ongenuanceerde commentaar aardig aansluit bij Obbe.
  Ten slotte lees ik ook bij Obbe nergens wat hij dan wel had bedoeld met het programma. Hij valt me aan maar wordt nergens inhoudelijk. Dat is een gemiste kans voor hem.

 3. “Zalm schijnt zelfs op zijn log verteld te hebben welk voer hij niet tussen z’n voortanden weg kon krijgen na de avondmaaltijd. Wat schiet ik daarmee op? Ik moet een nieuwe kroon aanschaffen en dankzij zijn optreden is dat ding uit mijn verzekering geduveld. Daar heb ik wel weer een boodschap aan.”

  Haha ja.. hij is mooi. Oké… enige positieve puntje Zalm wat ik zo snel kan bedenken; “Onze ‘gratis’ euro’s!!!!” (Hoeveel is de belasting daarna eigenlijk omhoog gegaan??)

  Ik krijg inderdaad ook niet het idee dat Obbe het helemaal begrijpt, dat ie het moraal een beetje mist? Het is wel vervelend voor hem, dat ie Kaj wijst op: “Uitermate treurig dat iemand wel de moeite neemt om een uitgebreid commentaar te schrijven op wat diegen klaarblijkelijk niet heeft gezien, of in ieder geval geheel niet heeft begrepen wat de makers hebben willen vertellen.” En zelf met een slap commentaar, wat betreft inhoud helemaal te veel regels bevat. Wat wel zo is, is dat als je jongeren wilt bereiken, je dit makkelijker via internet kunt doen. Door bijvoorbeeld een weblog. Geloof dat één of andere israëlische mafkees ook 1 heeft met rare taal (elders eens horen zeggen in de wandelgangen).
  Het nadeel wordt dus nu, dat mensen een bepaalde identiteit beginnen te kweken wat niets met hun lijsttrekkers aandeel te maken heeft. Dat jongeren gaan stemmen op ‘leuke weblogs’. Nee, dat is denk ik niet de bedoeling. Dat doen cabaretiers toch al? Soort free publicity voor politicus.

  Peroxidepruik? Nog niet gehoord, heerlijk origineel!

  Bijdrage op het internet? Het wereldwijde web? Oooh… je bedoelt; http://sex.com? Of andere pornografische sites? En wat dacht je van al die spelletjes?
  Misschien is het goed dat er mensen stil staan bij wat er nu daadwerkelijk speelt. Ik zou dit niet zo snel onder het kopje ‘vervuiling van het internet’ stoppen. Ik ben ook bang dat Meneer Obbe ook van de hoogste torens schreeuwt; “VRIJHEID VAN MENINGSUITING!!!”


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: