Op een mooie lentedag

316_boeven_gr.jpg

Het was op een mooie dinsdagochtend, vroeg in de lente toen Arie Apekool en Leo Leipswanz elkaar troffen bij het bruine cafë “In ’t olde Kloaghoes”. Tijd voor een kapoetsjino. Leo volgde het voorbeeld van Arie en zakte onderuit. “’t Gaat goed met Baggersait”, zei Arie tevreden. “We hebben nu al dagelijks zeshonderd bezoekers. We boren echt een markt aan.”

“Nou en hoe”, proestte Leo hikkend zodat hij de helft van zijn koffie over Aries overhemd spoot. “Echt lekker modder gooien over dat vuile gespuis dat ons fijne leventje bedreigt! Dat laatste stuk van jou was erg goed. Waar had je dat vandaan?” Arie vond het geproest niet leuk en keek wat treurig naar zijn kostbare overhemd maar je moest stoeien met de vrienden die je had. “Van de sait van “Gegorgel van de gootsteen”, zei hij. “Dat is een prima bron.”

Meteen keek hij ook weer verveeld voor zich uit want nu de “sait” zo goed liep, was het eigenlijk tijd voor iets nieuws. “We moeten nog iets anders gaan doen”, mompelde hij. Weer proestte Leo en deze keer zo hard dat de koffie letterlijk door Aries gulp naar binnen liep. “Wat dacht je van boeken verbranden?” vroeg hij. “Dat past toch aardig bij onze sait.””Ho ho, riep Arie nu. Hij had van Jacobse en Van Es goed begrepen dat je je nooit de kaas en zeker geen ander beleg van je brood moest laten eten. “MIJN sait, jij hebt helemaal nix.”

Leo boog schuldbewust het hoofd maar hij werd gered door  Peter Weerwolf, een onopvallende tattoozuil op poten die alleen maar de aandacht op zich vestigde als hij middenin de nacht naar de maan stond te huilen. “Hjwewhallo”, fluisterde hij . Hij had altijd wat moeite om uit zijn woorden te komen maar meestal lukte het uiteindelijk wel. “Hhwhikmoest komme lope want de brommer is stuk.”verontschuldigde hij zich. Ook hij ging aan het tafeltje zitten en bestelde een flesje spa. Hij  had immers niets nodig om ’s nachts wakker te blijven. Met zijn grote, opbollende ogen keek hij van de een naar de ander. Er lag hem een vraag op de lippen maar hij wist niet meer precies wat. Gelukkig zat niemand op zijn bijdrage te wachten.

In plaats daarvan haalde Arie een plastic zakje uit het borstzakje van zijn poloshirt. Daaruit kwamen drie zilveren hakenkruisjes tevoorschijn, heel fijntjes en kunstig gemaakt en zelfs voorzien van filigrain. “Jullie krijgen er ieder één van mij. Het geeft aan dat je bij de verzetsgroep hoort”, legde hij uit. “Inzetgroep 2”. Peter keek alsof hem zojuist een verlovingsring was aangeboden. Die Arie was wel een kanjer hoor!

“Luister”, fluisterde Arie nu ook. “Ik wil dat één van jullie op het Binnenhof een religieus boek of zo verscheurt. Dan zorg ik dat “Gegorgel van de gootsteen” er een bericht van maakt en dat plaatsen we dan ook weer op de Baggersait. Een prachtige daad van verzet tegen de socialistische, nazi- en dubbelepaspoortenvrienden die nu aan het bewind zijn. Later zal ik je vragen om desnoods je leven te geven voor ons heilig ideaal. ” Oempfoezmaar dat doe ik wel hoor”, verslikte Peter zich in zijn spa.

Op dat moment zette de kroegbaas de televisie aan waar bericht werd over een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Een zelfmoordterrorist. “Zazukkels!” bracht Peter nog uit. Zij woorden gingen bijna verloren onder de begroeting door Edith, de slanke en charmante vrouw in haar grijze mantelpakje, uniek in het gezelschap. “Joegjoeg, stelletje erudiete mannen van me”, kirde ze. “Zit er nog een glaasje sekt in vandaag?” Arie die als enige over een portemonnee beschikte, greep onmiddellijk naar zijn kontzak. “Daar kan ik me nou niet tegen verzetten”, gromde hij terwijl hij zijn vrienden betekenisvol aankeek.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service 

http://www.francienskatten.blogo.nl

Published in: on 16 maart 2007 at 12:09  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/03/16/op-een-mooie-lentedag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: