Schaakbord

hogeresfeer.jpg

Een jaar of twaalf moet ik zijn geweest toen ik voor het eerst Indische rijsttafel te eten kreeg. Ik kende het begrip sambal nog niet en dat had vreselijke gevolgen, vooral omdat ik in het restaurant naast de verwarming zat. 

Is dat nou zo gek? Er zijn tal van kinderen van mijn generatie die nog veel later pas voor het eerst aan de rijsttafel gingen. Ja, maar mijn moeder is geboren in Soerabaja (tegenwoordig moet je erbij vertellen dat die stad op het eiland Java in Indonesiè ligt) en er kwam bij ons nooit nasi op tafel. Dat was wel bijzonder want andere ex-Indiëgangers eten vrijwel nooit iets anders. Tja, mijn vader hield niet van “hete” gerechten en dus… .

Erwtensoep, daarvan hield hij wel maar dat was ook geen wonder want hij was er op Curacao mee getraind. Op zaterdagmiddag en bij kokende hitte kwam er steevast erwtensoep op tafel. Dat typisch Nederlandse gerecht wilden de Nederlanders op de Antillen niet missen.

Nederlanders bleven waar ook ter wereld Nederlanders. Wie de correspondentie van mijn grootouders uit Indië doorleest, vindt daarin vrijwel nooit iets boeiends over de Indische cultuur. Het gaat wel over truttigheden als het Nederlandse notenhouten tafeltje dat zo énig stond in de hoek van de woonkamer. Er werd ook gesproken over de bijeenkomsten waar familie en vrienden oude Griekse drama’s opvoerde tussen de suitedeuren. Zo hoefde er niets gemist te worden van de Europese cultuur. De enige band met Indië  die mijn grootvader vormgaf was de Aziatische wapenverzameling, het Chinese porselein en het Indisch koper. We hadden zelfs een Samoeraiharnas. Een soort buit uit de wingewesten.

Wie nu vlak over de Nederlandse grens met Duitsland gaat kijken, vindt in sommige Duitse steden kolonies Nederlanders die op een kluitje bij elkaar wonen. Zij hebben geen contact met de Duitsers, doen hun boodschappen in Enschede en sturen hun kinderen in Twente en de Achterhoek naar school. Integratie in de Europese Unie! Je hoeft niet lang na te denken ocver de vraag wat de Duisters in die steden daarvan vinden.

Dat is niets nieuws want ook in Canada en Australië zoeken Nederlanders elkaar graag op en onderhouden zij soms hun Nederlandstalige omroep en krant. Ondertussen nemen Nederlanders het moslims uit Marokko, Turkije en andere landen kwalijk dat zij altijd op een kluitje bij elkaar kruipen. Klaarblijkelijk vormen mensen altijd en overal “ghetto’s”, een schaakbord van wijken en buurten.

Inmiddels vragen we ons in Nederland af of het maar niet het beste is om de hele boel door elkaar te gooien. Turken, Surinamers, Marokkanen, Nigerianen, Somaliërs en geboren Nederlanders moeten allemaal in één wijk door elkaar wonen. Dat is goed voor de integratie. Het gekke is dat niemand zich afvraagt of dat cliché wel klopt. Daarbij wordt het woord “ghetto” te onpas gebruikt om te herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Dat is behoorlijk misleidend.

Ik ga nu een gevaarlijke vergelijking maken. Als een kind wordt geboren, moet het integreren in de wereld. Het kan niets, weet van niets en snapt weinig. Het is zijn of haar eigen vertrouwde omgeving, kleinschalig en overzichtelijk, die het uitzicht op de wereld biedt. Van daaruit gaat het kind de wereld exploreren, in de wetenschap dat het thuisfront achter hem of haar staat. Ik maak me sterk dat het netzo werkt als mensen integreren in een voor hen nieuwe cultuur. Eerst komt de zekerheid, pas daarna de wens om kennis te nemen van de ander.

Ik heb geen zekerheden te bieden maar de principiële inrichting van gemengde wijken lijkt mij niet goed. De oude bewoners krijgen het gevoel dat hun gezellige wijk wordt verstoord. De nieuwe bewoners voelen zich er niet thuis, zelfs vijandig tegemoetgetreden. Dat wordt een broeinest van conflicten, radicalisering en rechts-extremisme. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen hebben volgens mij in de eerste plaats behoefte aan geborgenheid. Tja, het blijft een schaakbord van mogelijkheden maar voor mij is het te eenvoudig gedacht dat zwart en wit door elkaar gewoon grijs gaan vormen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Service

www.thesauruszorgenwelzijn.nl

http://www.groene.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/03/14/schaakbord/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 reactiesPlaats een reactie

 1. Vol verwachting… klopt ons hart 😀

 2. Eigenlijk hoort deze reactie bij het vorige item. Een burgeroorlog lijkt mij eigenlijk niet zo voor de hand liggend. Als er een oorlog komt, wat ik niet denk en hoop, danz al die toch eerder van buiten komen. Wat wel kan gaan gebeuren is een verdere escalatie van groepen mensen die elkaar in bepaalde wijken te lijf gaan of de politie aanvallen zoals dat een paar jaar geledn in Parijs gebeurde. Heel erg bang ben ik daar voorlopig niet voor omdat we hier toch altijd wat omzichtiger te werk gaan maar…je weet nooit. Als de vlam eenmaal in de pan slaat. Dat kan gebeuren als extreemrechtse figuren ergens massaal gaan lopen demonstreren. Ook die kans is nog niet erg groot omdat er daarvoor teveel groepejes met uiteenlopende ideeen zijn. Zo preekt de Nederlandse Volksunie het gevecht tegen “de Joden” terwijl Nederkrant dat nou juist niet wil.

 3. Jahaa.. tijdje geleden zaten we met vrienden (de negerzoen.eu-gang) rond de tafel koffie te drinken (we hebben een ronde salontafel). We hadden het hier dus ook over het fantastische item genaamd ‘integratie’. Iets of iemand pushen of aan te zetten tot iets, kan omslaan naar hetgeen alles behalve is. Als je mensen dwingt om te integreren, dan zullen ze er al geen behoefte meer aan hebben. Als je dus écht mensen wilt laten integreren, zul je dat moeten doen vanuit een moskee of iets dergelijks. Iets waar je daadwerkelijk de mensen mee bereikt.

  Ik heb al vaak zat mensen voorgelegd: “Als jij nu eens in Afghanistan zat, zou jij dan niet ook gewoon Nederlands praten als je met een NEderlander bent? En zou jij dan ook niet het liefst in een Nederlandse wijk wonen?” De meesten houden dan nog vol: “Neuh echt niet!” Maar als je dan vraagt: “Je afgelopen vakantie in het buitenland. Ging je toen het meest om met Nederlanders of met andere toeristen of zelfs lokale bewoners..” Dan wordt het even stil.. En krijg je in het meest grappige geval nog: “Maar dat is anders, dan woon ik er niet.”

  Ik vind het prima zo, zolang een ieder zich verstaanbaar kan maken is het goed toch? Of nee, nog mooier, zorg voor meeeeeeeer culturele winkeltjes etc! Dat is gunstig voor de economie 🙂 Ook als het turkse reisbureaus, surinaamse kappers of wat dan ook zijn!

  Waar maken we allemaal toch eigenlijk een probleem van?

 4. Die laatste vraag lijkt simpeler dan ze is. Mensen maken zich druk om het feit dat ze geen licht aan de tunnel zien. In sommige wijken is het `raar` als je een baan hebt. Iedereen is er werkloos, dat is de normale situatie voor hen. Wie werkt, wordt bijna met de nek aangekeken. Aan de andere kant heb je een wijk asl Ondiep` in Utrecht. Dat is grotendeels een autochtone wijk waar de mensen hun gezelligheid onderling vinden. Die gezelkligheid wordt verbroken zodra zich er een grote groep allochtonen vestigt. Die hebben nu eenmaal andere gewoonten en komen niet om 11 uur ´s morgens op de koffie. Ze houden ook van andere muziek en dragen andere kleren. De oorspronkelijke bevolking van zo´n wijk voelt zich dan verdrongen en ziet geen kans met de nieuwe buren een goede verstandhouding te kweken. Integratie heeft volgens mij twee dingen nodig.
  – oefening om met andere culturen om te gaan (dat leer je niet als je in het Middellandse Zeege3bied aan hets trand gaat liggen en de bevo,lking er beschouwt als knecht of slaaf die jou je drankje moet brengen)
  – een laag tempo. Integratie is volgens mij vooral een individueel proces. Je bent er persoonlijk rijp voor of niet.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: