Tweede plaats

1-48.jpg

De Eerste Kamer komt op de tweede plaats. Zo zit onze staatsinrichting in elkaar en vele eersten zullen de laatsten zijn. Het gekke is nu dat wij ons met enige regelmaat afvragen of die Eerste Kamer niet afgeschaft moet worden. Een lekker brokje Calvinisme want volgens de voorstanders van afschaffing  is het allemaal erg duur en weinig efficiënt.

Persoonlijk zou ik graag lid worden van de Eerste Kamer, een eerbiedwaardig college dat niet onderhevig is aan de waan van de dag. Een gezelschap heren en dames dat vanuit een bepaalde politieke gezichtshoek het “hoger beroep” op een wet behandelt. Want ja, zo zou je de Eerste Kamer moeten zien: als gerechtshof. Hebben de wat pikkerige kippen van de Tweede Kamer en de haastige hazewindjes van het kabinet hun werk wel fatsoenlijk gedaan?  Is er zindelijk gediscussieerd en zijn er, waar nodig, zinvolle aanpassingen aangebracht?

Overbodig is zo’n senaat beslist niet maar ze heeft haar eigen taak. Hier staan niet politieke beginselen maar het algemeen belang en de rechtskundige voldragenheid op het spel. Die kunnen heel goed vanuit verschillende politieke invalshoeken worden beoordeeld maar uiteindelijk dient het werk de stabiliteit van de samenleving.

Dat betekent overigens wel dat Eerste Kamerleden zich evenveel onder het “volk” en moeten begeven als Tweede Kamerleden en dat ze ook wel degelijk vele werkbezoeken moete afleggen. De Eerste Kamer mag niet verworden tot een rechtskundige die uitsluitend zijn studeerkamer kent. In dat opzicht neemt de Eerste Kamer zelfs een eerste plaats in, kennisneming van overwegingen bij kiezers, een afgewogen discussie die niet onder druk staat van de dagelijkse hectiek. Een ontdekkingsreis naar datgene wat mensen echt bezielt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/03/07/eerste-kamer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 reactiesPlaats een reactie

 1. De volgende uitspraak vond ik nogal frustrerend: “Ik heb geen idee wat de gemeenten hier doen.” Waarop ik meteen verwees naar elk wijkkrantje en stadskrantje die om de week gratis op je deurmat valt. Dat is dus een gebrek aan eigen interesse. Je mag dan (in mijn ogen) ook niet klagen als er een enorme wolkenkrabber wordt gebouwt, dat je uitzicht verpest. Dat doen mensen dan weer wel! Of als er een boom wordt gekapt. Maar niet stemmen?

  Ik moet zeggen dat mijn stem een strategische stem was. En ik bewust heb gekozen voor Yildrim (:D) omdat dat lekker ‘donker’ klinkt. Iedereen met al zn vooroordelen. (Sorry blanco stemmers haha)

 2. Eén kleine correctie, Miranda. Het is ongetwijfeld een “slip of the pen” maar het ging gisteren om Provimciale verkiezingen, geen gemeentelijke.

 3. hallo Kay,
  jij en ik zijn erg druk, maar toch zal ik het op prijs stellen als wij ter Uwer gelegenheid eens kontakt zouden kunnen hebben. misschien een kort e-postje als opener?
  Met vriendelijkde groet
  hans lindenburg


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: