Onzin

pseudo.jpg

Kortgeleden schreef iemand dat filosofen een bul hadden gehaald om “pseudowetenschappelijke onzin “te schrijven. Zoals ik al eerder betoogde, maakt de schrijver van die gedenkwaardige woorden  zich dagelijks schuldig aan het schrijven van onzin die niet eens pseudowetenschappelijk is. Ik vraag me overigens af of hij weet wat het woordje “pseudo” betekent en of hij weet waaraan een wetenschapplijk geschrift moet voldoen. Voor alle duidelijkheid, mijn columns zijn niet wetenschappelijk, ook niet pseudo.

Deze blogger heeft het in zijn hoofd gehaald om een stuk te schrijven over de afschaffing van `Islamitische klederdracht`. Nu mag iemand mij gaan vertellen wat daaronder verstaan moet worden. Als ik zo de Islamitische wereld overzie, komt mij een keur aan klederdrachten tegemoet. Zo tooien Turken zich heel anders dan Bosniers of Javanen. De laatsten wonen in het grootste Islamitische land ter wereld en ik zie hun klederdracht vrijwel nooit in de Nederlandse straten. Hetzelfde geldt voor Sumatranen of inwoners van één van de andere eilanden van de gordel van, verbleekt, smaragd. 

In Pakistan en het zeer Islamitische Somalie ziet het  er al weer heel anders uit. De onzin van deze blogger vindt ondertussen wel haar weg naar zo´n duizend lezers per dag. Want ja, naar mate  je meer onzin opschrijft, krijg je meer belangstelling. Het is als met André van Duin. Daar is nog nooit een zinnig woord uit gekomen en zie, hij is beroemd.

Beroerder is het als onzin bijdraagt aan de verwijdering tussen bevolkingsgroepen. Als ze stelselmatig een bevolkingsgroep in het verdomhoekje zet, desnoods door de grootst mogelijke kolder te gaan beweren. Dat is allemaal begonnen met het hoofddoekje. Ook dat behoorde volgens sommigen bij deIslam terwijl het in de vijftiger jaren van de vorige eeuw onder Nederlandse vrouwen heel gebruikelijk was.

Ik zou de blogger dan ook willen vragen of er ook zoiets bestaat als christelijke klederdracht of liberale of socialistische klederdracht? Is er ook een Boeddhistisch klederdracht? Bestaat er een Sjamaanse klederdracht? Het zou natuurlijk wel gemakkelijk zijn als ik de godsdienst van een ander aan zijn of haar kleren zou kunnen aflezen. Helaas is dat niet zo. Er bestaan wel kledingstukken die vrijwel uitsluitend in een bepaalde religieuze kring gedragen worden maar van typische exclusiviteit is geen sprake. De niqaab bijvoorbeeld, of de boerka, is veel ouder dan de Islam.

Klederdracht is afhankelijk van de cultuurkring waarin je je bevindt en die blijkt veelal veel kleiner te zijn dan het verspreidingsgebied van een godsdienst. Zo zijn de Zuid-Duitsers terecht nog steeds trots op Lederhosen en Dirndel en de Schotten willen maar geen afstand doen van hun kilt. Met hun godsdienst heeft dat allmaal niet zoveel te maken. De klederdracht onderscheidt hen van mensen met hetzelfde geloof, vaak al op dertig kilometer afstand. De uitdrukking `Islamitische klederdracht` is dan ook een onzinnige poging om bepaalde kledingstukken te zien als het uniform van een gevaarlijke, gewapende macht. In dat opzicht bestaat in elk  geval één heel duidelijk voorbeeld, het zwarte hemd. Van pseudowetenschappelijke onzin is bij de genoemde blogger dan ook geen sprake. Pseudowaarheid misschien?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.pseudo.com

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/22/onzin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

 1. Hej! Wat fijn om te lezen. Heb net het niet zo leuke blog gelezen over de voorgestelde afschaffing. En dan kan ik me niet voorstellen dat gedachten zo raar kunnen gaan, of niet-gaan. En dan wil ik reageren, maar woorden op zoveel ongedachten kan ik niet plaatsen. Dank voor deze post

 2. Ja het gaat mij inderdaad hetzelfde af. Ik vraag mij dan nog af waar ik moet beginnen.
  Dat punt bereik ik ook als ik Wilders weer wat onzin hoor uitkramen over dubbele paspoorten en van alles wat er wel niet aan van alles en nog wat mankeert dat lijkt op donker en eventueel dan ook nog maar op moslim, wat dan weer het grootste gevaar is voor de westerse samenleving. Bla bla bla.. snap je wat ik zeg? Nee, mooi.. ik snap ook niet wat Wilders zegt. En elke keer weer vraag ik mij af of hij enig idee heeft waar hij het over heeft. Het lijkt wel alsof hij over sofinummers praat in plaats van mensen.

  Het lijkt de laatste jaren een heuze hype te zijn. Alle bevolkingsgroepen vernederen tot in het oneindige. Want mensen zijn niet meer ‘centraal’ maar extreem rechts (in welke zin dan ook) of extreem links, om het rechtse dan maar weer een beetje ‘rechter’ te trekken.

  Laten we massaal terug gaan naar de hippie tijd, want toen waren mensen te druk met blowen en wat al niet meer, dat ze niet eens tijd hadden om zich druk te maken over het hoofddoekje van de buurvrouw.. Ik vraag mij af hoelang het nog duurt…
  Wanneer zal het gebeuren? De eerste ‘officiele’ blanke provincie? Hier lopen uitsluitend mensen in Lonsdale (het boksmerk wat misbruikt wordt) en met kisten. Zonder rode veters in je kisten (rode veters staat voor zwaar geweld jegens een zwarte of whatever, moslim, druk et maar ergens in) kom je er niet in. En maar blijven klagen dat die moslims bijelkaar wonen.

  WEet je wat? Ik hou op 😀 Word alleen maar boos hiervan (wat misschien toch een lichtpuntje is tussen het hersenloze extreem rechtse geschreeuw)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: