Peking advocaat

rome-toga-dog.jpg

China heeft vele culinaire geneugten. Pekingeend met Mandarijn is er één van. Geen wonder dat hele generaties zich per express wilden spoeden naar de hoofdstad van dit dichtbevolkte keizerrijk. Ja zeker, ondanks Mao en de bende van vier blijft het voor mij een keizerrijk. Het land is te groot en te gecompliceerd om te worden bestuurd door ongeletterde boeren.

Menigmaal kwamen ongeletterde boeren trouwens naar China via de Pekingexpress. Gekleed als modepoppen uit den vreemde bezochten zij keizerlijke water- en rustplaatsen en natuurlijk beklommen zij de Grote Muur. Die muur benam jarenlang de machthebbers de blik op de buitenwereld. Hoe dan ook, men wist waar Peking lag en men wist het te vinden. Daarin komt nu verandering.

Hoewel tal van Nederlanders proberen de Costa Brava op de kaart even ten zuiden van Knokke Heist aan te wijzen, menen tv-makers de verwarring te moeten vergroten. Zij hebben besloten om het programma “Pekingexpress” in het komende seizoen plaats te laten vinden in Zuid-Amerika. Toegegeven, de Chinese machthebbers zouden graag zien hoe hun spoorlijnen konden worden doorgetrokken naar Buenes Aires of Rio de Janeiro. De Chinese expansiedrift kent letterlijk geen grenzen. Alles in dienst van het grote doel: het inpikken van het verloren gezicht Taiwan. Als de Pekingexpress daarvoor een omweg moet maken door Zuid-Amerika, dan is dat prima.

Om als Nederlandse televisiemaker nu de Chinese geopolitieke eisen kracht bij te zetten, vind ik een beetje ver gaan. Het programma had toch ook “Amazone-express” kunnen heten of Andes-tour? Dat klinkt netzo spannend, is educatiever en het staat ook vooral niet zo stom. Ik vrees nu al voor mensen die in een showprogramma gaan probere Peking aan te wijzen op de grens van Brazilië en Suriname. “Want daar rijdt toch ook de Pekingexpress?” hoor ik ze vol overtuiging en triomfantelijk uitroepen. Een beetje in de sfeer van kwizvragen als “Hoeveel kleuren heeft de Nederlandse driekleur” of “Aan welke rivier ligt Alphen aan den Rijn”? 

Ja, ja, wie kent zijn plaats nog tegenwoordig? Dat gevoel bekruipt je ook als je een topadvocaat in het beklaagdenbankje van de media ziet. Kan hij de belangen dienen van een vermoedelijke topcrimineel en zijn, overleden, slachtoffer? Tja, het is een vraag die je stellen kunt. Een vraag ook die vooral advocaten aangaat en zie: Dan klinkt er ineens het gesnater van Jort Kelder. Een soort Pekingeend in de Amsterdamse grachten. De knner van schatrijk Nederland blijkt zich ineens te ontkuikenen als echte journalist. Hijj beweegt zich in de allerlaagste ruimten en steekt zo nu en dan zijn kop door het trapgat om iets lelijks te roepen. “Quote”zegt hij er dan bij en vervolgens is het pestventje weer weg. Een soort kip die koning kraait. 

Zijn gesnater overstemt het gemompel van officieren van justitie die zich breed maken tegenover Hells Angels, Holleeder en vooral tegenover de advoocaat van de laatste. De officieren houden zich ook ineens stil nu er vanuit onverdacht slootwater hulp opduik.

Eigenlijk mag zo’n crimineel helemaal geen advocaat hebben. Je ziet het Fred Teeven denken.  Rechtschapen, glad geschoren, met een deodorantlucht die er zelfs op de platte beeldbuis nog afspringt en afkomstig uit een buurt waar hij zijn vuile trucjes heeft geleerd. Keurig, niets op aan te merken. Zo hoort het ook want het OM moet vooral oog hebben voor de togastomerij en de kleurechtheid van mantels waaronder je alles kunt verstoppen. Vooral fouten wegstoppen, zoals in de Deventer moordzaak en de Schiedamse Parkmoord en … en …  De officieren kloppen hun bemoddede handen af en kijken metw welbehagen naar het lelijke eendje dat hun drab wegpoetst. Het is de totale herschikking, alles valt weer op zijn plaats en de amazone ligt weer in Zuid-Amerika en de Nederlandse tv presenteert de eerste aflevering van “Hoe vuil zijn jouw streken?”. 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.tenderfeelings.be

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/20/peking-advocaat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: