Treurbomen

kastanje.jpg

Het gaat niet goed met de bomen in Nederland. Niet alleen in Nederland trouwens maar in heel Europa. Ik ben er niet door verrast. Al jaren geleden kreeg ik van vrienden in Duitsland te horen dat het Zwarte Woud er beroerd voor stond. Met het woud zou ook het zwart verdwijnen, zo zei men.

Bomen leven traag en ze gaan heel langzaam dood. Na een langdurig en geduldig lijden….

In mijn gemeente staan een kleine 400 bomen op de nominatie voor het crematorium. Het is dat mijn buurman zulke slechte ervaringen heeft met de open haard maar anders zou ik binnenkort tegen een weggeefprijs kunnen inkopen. Het voordeel van een boom is, dat je er geen kist voor hoeft te timmeren.

Ik meen het, het is treurig en gisteravond discussieerde de raadscommissie er langdurig over. Er klonken zelfs stemmen die deden denken aan “natuurlijk en waardig sterven”.  Anderen vonden dat te bespottelijk voor woorden. Dat laatste begrijp ik niet. Een boom is weliswaar geen mens maar het is wel een levend wezen en verdient alle eerbied die we hem kunnen geven. Een boom is meer dan een paal voor de hond om tegen aan te piesen. Ik heb nog nooit één van die spotlustigen in staat gezien om een boom te maken. Wel om er één op te zetten en dat was meestal hoogst saai.

De discussie nam zo nu en dan wanstaltige vormen aan. Toen aan de orde kwam,  dat er een natuurlijke samenhang bestond tussen het leven van dieren en bomen, stelde één van de commissieleden dat hij dat dankzij zijn bèta-opleiding ook wel wist. Hij kreeg daarop van zijn buurman het antwoord dat diens kinderen op het basisschool het ook al beseften. Potsierlijk. Wat heeft een bèta-opleiding te maken met kennis van natuur? Hoe dan ook, de gemeente gaat uiterst zorgvuldig te werk bij het kappen van zieke bomen. Dat gebeurt alleen als ze een gevaar voor de, menselijke, omgeving vormen. Het onderzoek naar de oorzaken gaat ondertussen met volle kracht voort. Tja, wat zou je ook anders moeten? 

Voor ons als mens is het een tragedie want zoals de zeehonden aangeven dat er in de Waddenzee iets niet deugt, zo tonen de bomen dat onze directe omgeving verziekt is. Hoe? De één meent dat het de UMTS-masten zijn. De ander ziet er de klimaatwisseling in of het broeikaseffect. Een feit is dat niemand het weet. Een feit is ook dat er zich een tragedie voltrekt waarin wij  voorlopig en in de eerste plaats niet veel meer zijn dan  het decor. Zelfs tot fatsoenlijke stervensbegeleiding zijn we niet in staat ondanks alle technologische kennis en vooruitgang. Wat een zielig beetje eigenlijk..

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.proto.thinkquest.nl

www.natuurlijk.welzijn.org

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/16/treurbomen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: