Gezocht: goede dagbladen

witch8.gif

In de krant van de rechtse elite, Nederkrant, maken auteurs veel misbaar over Londense plannen voor de bouw van een moskee die 70.000 bezoekers kan ontvangen. Dat is ongeveer hetzelfde als een aardig maar niet overdreven groot voetbalstadion. Deze moskee zou er over vijf jaar moeten staan.

Of de plannen daadwerkelijk doorgaan, is nog niet zeker. Toch roept elitair rechts nu al dat Londen tegen die tijd de hoofdstad van het West-Europese Kalifaat zal zijn. Het klinkt allemaal alsof je de geschiedenisboeken openslaat en hoofdstukken uit de Middeleeuwen bestudeert. Als het aan Nederkrant ligt, wordt het echt tijd dat Juan van Oostenrijk opstaat. Hij moet dan weer leiding geven aan de krijgsmacht die de verschrikkelijke invasie van moslims moet tegengaan.

Voor elke ziel die niet zo sterk in de schoenen staat, zijn deze berichten erg bedreigend. Vooral omdat verzwegen wordt dat Londen tegen de achtmiljoen inwoners heeft. Het aantal mogelijke bezoekers van de nog niet bestaande moskee haalt dus nog niet eens één procent van alle Londenaren. Daarnaast maakt de auteur een vergelijking met de bestaande christelijke kerken die allemaal stuk voor stuk veel kleiner zijn.  Dat is waar, hoewel de kerken en kathedralen in Groot-Britannië veelal moeilijk over het hoofd te zien zijn.  De vraag zou nu kunnen zijn: hoeveel gelovigen kunnen er eigenlijk in al die christelijke kerken van Londen samen en is daaraan ook daadwerkelijke behoefte? Als de ontkerkelijking voortschrijdt, zal het christendom een verdwijnend klein percentage van de Londenaren kunnen boeien. Dat heeft met moslims niets te maken.

Nu we het de laatste jaren vaak hebben over de moeilijkheden van de dagbladen, doet zich hier een beangstigend verschijnsel voor. Te zien aan aan het aantal “hits” krijgt Nederkrant veel lezers. Zij doen daar behoorlijk eenzijdig samengesteld nieuws op, alleen al gezien de argumenten die ik hierboven noemde. Vanzelfsprekend heeft dat een ongewenst effect op de gedachtenvorming. Kleine, onbetekenende tabloidkrantjes zullen daar geen tegenwicht tegen kunnen vormen. In dit land is dan ook behoefte aan sterke dagbladen die gefundeerde en voldoende informatieve nieuwsberichten brengen. Wie uitsluitend zijn oor laat langen naar de veronderstelde behoeften van de markt, draagt bij aan halve kennis. Op den duur kan dat gevaarlijk zijn.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.wikipedia.nl

www.villamedia.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/07/gezocht-goede-dagbladen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: