Duisternis

1.jpg

Bij tijd en wijle zit ik graag in een volkomen donkere omgeving. Dat geeft rust aan mijn overgevoelige zintuigen die voor het overige leven van indrukken en prikkels. Middenin de nacht is het goed toeven op mijn draaistoel en voetenbank in de woonkamer, uitkijkend over het minilandgoed dat zich aan de achterzijde van mijn huis uitstrekt.

Momenten van rust kun je niet missen als je het grootste deel van je leven actief en hectisch in de weer wilt kunnen zijn. Momenten van bezinning en inkeer, iets wat in onze tijd maar zo spaarzaam lijkt te bestaan. En spaarzaam brengt mij op spaarlampen en op nog spaarderige lampen, dat zijn lampen die uit zijn.

Vandaag, zo wil de milieubeweging, zouden we vijf minuten het licht moeten uitdoen als protest tegen de opwarming van de aarde. Nu is het niet zinvol om te protesteren tegen een natuurverschijnsel maar wij als mens schijnen aan die opwarming aardig bij te dragen. Dat is vreemd want ik heb het idee dat het tussen de mensen de laatste jaren alleen maar kouder is geworden. Maar goed…

Nu werpt Tennet tegen dat vijf minuten duisternis ons voor langere tijd zal ontdoen van de zo vurig gewenste energie in de vorm van geheimzinnig bewegende minilichaampjes, elektriciteit genaamd. Tja, dat is jammer maar het betekent ook dat Tennet en al die andere energieke magiërs de zaken slecht voor elkaar hebben. Als we op vier mei twee minuten stil zijn, betekent dat dan ook dat we daarna niet meer kunnen praten of geen zinnig woord uitbrengen? 

Ik vind dat een branche die zichzelf het vermogen toekent om op private basis diensten te leveren toch op zijn minst in staat zou moeten zijn om het vijf minuten zonder ons te doen. Dat kan en dat mag niet teveel gevraagd zijn als we dat minuscule stukje tijd aandacht willen geven aan de toekomst van onze kinderen, Ik weet het, we leven altijd liever in het verleden dan in heden en toekomst. Het verleden is mogelijk ook veel mooier dan onze toekomst en toch…vijf minuten voor de toekomst tegenover twee minuten voor het verleden, dat kan niet een al te grote last zijn.

Wie de mens, tegenwoordig veelvuldig aangeduid als consument, weerhoudt aandacht te besteden aan zijn bestaan en aanwezigheid op aarde, verkeert vermoedelijk zelf in grote duisternis.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.adios.nl

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/02/01/duisternis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: