De vijf

hoogbegaafd.jpg

De vijf was volgens mij in het verleden een boekenserie maar sindskort kun je er ook een andere betekenis aangeven. De vijf slaat ook op de vijf procent echt intelligente Nederlanders.

Als je er zo over nadenkt betekent het onderzoek rond het IQ nog al wat. Stel: u scheldt op straat iemand uit voor debiel. Grote kans dat u gelijk heeft! Voor sommigen zal die betiteling eerder een compliment dan een belediging zijn, objectief gezien dan. Maar ja, gelijkhebben is ook niet altijd goed en het valt lang niet iedereen mee een compliment te accepteren.

Volgens het IQ onderzoek zou maar een kwart van de bevolking over een redelijke tot zeer goede intelligentie beschikken. Dat betekent bijvoorbeeld dat er 112 achterlijke leden van de Tweede Kamer rondlopen. Nu sluit ik niet uit dat er concentraties van intelligentie bestaan. Zelfs als je de getallen omkeert, loopt er op het Binnenhof toch nog een substantieel aantal stommerds rond.

Als u met uw familie van veertig man aan tafel zit, zitten er vermoedelijk dertig achterlijke types bij. Werkt u bij de krijgsmacht dan heeft u op z’n minst ruim vijftigduizend hoogst domme collega’s. Bij de belastingdienst zijn dat er 15.000 al schat ik het percentage van de dommerikken in beide genoemde organisaties hoger in.

Waarom? Ik vermoed dat het aantal achterlijken en debielen toeneemt naarmate de medewerkers meer volgens vaste regels en voorschriften moeten werken. Nou, dat kun je van beide genoemde overheidsinstellingen toch wel zeggen.

Werkt u daarentegen op een Universiteit, dan loopt het percentage met een laag IQ weer daverend terug. Volgens mij is intelligentie als water. het stroomt naar hetzelfde punt om tot een fantastische climax te komen.

Dommigheid werkt anders. Dat waaiert alle kanten op omdat dommerds niet begrijpen dat ze samen iets moois tot stand kunnen brengen. Tja, we zouden hier nog veel meer fraaie cijfers achter elkaar kunnen zetten. In elk geval betekent de uitkomst van het onderzoek dat er 800.000 zeer intelligente Nederlanders zijn. De vraag is: wat gaan ze ermee doen en wat gaan we ermee doen?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service

www.cbs.nl

www.mystats.nl

Published in: on 29 januari 2007 at 2:17  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/01/29/de-vijf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: