Modern

yellow.jpg

“Tegenwoordig is alles moderner”, het is een kreet die je wel eens hoort en die behoort tot de ernstigste verkrachtingen van de taal. Vaak wordt ermee bedoeld dat alles zoveel beter is dan vroeger. Ze past bij een uitdrukking als “In de zomer is alles warmer” of  “als je buiten staat kun je naar binnen kijken”.

Dat alles “moderner” is, is een open deur. Dat wil zeggen dat veel van wat zich vandaag afspeelt, bij deze tijd hoort. Sterker nog: het bepaalt deze tijd. Dat wil niet zeggen dat het allemaal fantastisch is.

Op het ogenblik ben ik verdiept in een boek van een zeventiende eeuwse VOC koopman, de held van Balkenende. Wat opvalt is dat de techniek en stand der wetenschappen in die tijd eigenlijk helemaal niet geschikt waren om reizen naar Indië te ondernemen. Fatsoenlijke technieken om voedsel te bewaren gedurende zeer lange tijd, bestonden niet. De nodige kennis om gezond te blijven was er evenmin. Bovendien was varen een uitermate onveilige bezigheid. Scheepjes die eigenlijk bestemd waren voor handel met Engeland, Zweden en Frankrijk of Spanje moesten nu ineens de halve wereld rond.

Het doet denken aan onze eigen “moderne” tijd. Tegenwoordig doen we veel met computers, bijvoorbeeld de administratie van overheidsdiensten of utiliteitsbedrijven zoals energie- en waterleveranciers. Meer dan eens haperen die krakkemikkige krengen en dan zijn fouten het gevolg. Verkeerde belastingaanslagen, veel te hoge rekeningen, brieven aan overledenen en noem maar op.

De computer van deze tijd is eigenlijk helemaal niet geschikt om al dat zware werk te doen. Zowel de hardware als de software zijn in wezen tot niet veel anders in staat dan functioneren in het verband van een electronische typmachine. Inmiddels hebben we wereldvernietigende wapensystemen in handen geven van deze onderontwikkelde rotzooi. Rotzooi die we elkaar tot in de huiskamers opdringen omdat `ze niet meer weg te denken is`.

Daaruit blijkt eens te meer dat onze technische hulpmiddelen weliswaar “moderner” zijn geworden, dat wil zeggen, anders dan vroeger. Wijzelf zijn niet veranderd. We zijn nog steeds bereid ons lot te laten bepalen door vermeende moderniteit. Het wordt hoog tijd dat we onze hersensystemen ook eens laten bijstellen.

Dat zal wel niet gebeuren nu gebleken is dat 75 procent van ons een IQ heeft van 90 of lager. 20 procent komt niet verder dan 110 en slechts 5 procent haalt een hogere waarde. Van zo’n dom ras kun je eigenlijk alleen maar ongelukken verwachten, modern of niet. 

 

 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

service

www.animatiemagazijn.nl

www.onzetaal.nl

www.members.lycos.nl

 

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/01/28/modern/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: