Voorloper

zwerf01.jpg

Hoe kan het toch dat ik zo vaak met mijn boodschap voorloop? In 1975 kondigde ik de spoedige ondergang van de USSR aan, ik voorspelde van te voren de ellende die we in Irak en Afghanistan zouden gaan beleven en…ik maakte enkele jaren geleden al duidelijk dat het onderwijssysteem helemaal verkeerd in elkaar zat. Het is nu zover dat zelfs de scholieren protesteren.

Als overheid zou je je ogen uit je kop moeten schamen maar dat gebeurt niet. Nee, het ministerie gaat de zaak onderzoeken want “wetenschappelijk onderzoek”  is heilig. Kinderen die vragen om iets te leren, dat moeten we eens onderzoeken. De tijden van de Maagdenhuisbezetting lijken weergekeerd want ook nu stelt de overheid geen vertrouwen in de jeugd.  En dat in de tijd van het “klantgerichte” denken.

Onder het mom van het nieuwe leren krijgen de leerlingen de kans om helemaal niets te leren. Uitsluitend vaardigheden zijn belangrijk en parate kennis is naar de achtergrond verdwenen. Door een aantal drammende politici en een legioen aan half-intellectuele “deskundigen” zijn rapporten de wereld ingeholpen waaruit bleek dat het allemaal wel “kon`. En als iets kan, dan móet het. Dat is een eigentijds uitgangspunt.

Nu doet al heel lang een theorie de ronde dat mensen vroeger allemaal over een zekere helderziendheid beschikteni. Met behulp daarvan konden zij zich orienteren en de weg vinden. Die vaardigheid hebben de meeste mensen niet meer. Ze is afgestorven doordat we ons zelf afhankelijk hebben gemaakt van externe hulpmiddelen (sextant en later het kompas bijvoorbeeld). De laatste jaren is daar de computer bij gekomen, mobiele telefoon, gps, tomtom en noem maar op. Allemaal veel beter natuurlijk. We hebben verstandskiezen die we niet gebruiken bij de maaltijd omdat we anders zijn gaan eten. Als we doorgaan met yoghurtontbijtjes zal een nog veel groter deel van het gebit afsterven al blijven er wat stompjes over. In de wetenschap heet dat `rudiment`.

Als we onze hersenen niet blijven oefen door kennis te nemen van zaken en die kennis waar nodig te vergroten en te veranderen, dan zal een steeds groter deel van onze hersenen afsterven. Ze worden dan rudimentair. De vervanging ervan is dan te vinden in kunststof kasten, een nieuw ras dat ons met onze vele rudimentaire organen als dier gaat beschouwen. Daarvan maken ze materialen voor kleding, voedsel en automaten die ze steeds verder ontwikkelen..

Het zou mooi zijn als we onze kindertjes ook eens de kans gaven hun hersens te trainen en dat kan alleen maar met behulp van kennis. Kennis draagt bij aan zelfvertrouwen, van verdomming krijg je slaven. De kenniseconomie zit allereerst in ons hoofd en de daaraan verbonden fantasie en dromen. Zonder dat, sterft het menselijk ras vanzelf uit. Voor deze planeet wel fijn trouwens want dan is het afgelopen met de ongebreidelde exploitatie.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

 

Service

www.dementie.be

www.dementia.nl

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/01/27/voorloper/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: