Grote woorden

geen_verdeeldheid_door_partijen_maar_volkseenheid_nsb.gif

Vandaag las ik een verhaal van mijn vriend Ariel die de PvdA-voorman Ton Heerts aanduidt met de term NSB-er. Het is dus goed om even uit de doeken te doen wat een NSB-er precies is.

Een NSB-er is sowieso moeilijk onder één definitie te vangen omdat er op zijn minst twee stromingen waren binnen de NSB, de oorspronkelijke leden en de meikevers. Meikevers waren de leden die uit opportunistische overwegingen lid werden na de bezetting van Nederland door de Duitsers. Zij werden binnen de partij met laatdunkendheid beschouwd. Voor het overige waren er ook leden van de NSB die de Duitse inval juist aanpakten om hun lidmaatschap op te zeggen

NSB-ers waren mensen met grote verwachtingen van een dictatoriale of autoritaire staatsvorm. Daarbij kenden zij bijzondere eigenschappen toe aan het eigen, Nederlandse volk. Aanvankelijk was antisemitisme niet echt endemisch binnen de partij. Er waren wel racisten zoals Rost van Tonningen. Het racistische element werd gestimuleerd door de fusie met Zwart Front, een splinterpartij van Brabantse origine.

De grote meerderheid van de NSB-ers zag in de Duitse bezetting een belangrijke stap op weg naar het einddoel. In die zin waren zij landverraders, hoewel ze meestal pleitten voor een onafhankelijke Nederlandse staat.

Heeft Ton Heerts voorkeur voor een autoritaire staatsvorm en geeft hij onvoorwaardelijk voorrang aan het Nederlandse “eigen”  volk? Ik heb daarvan tot op heden nog niets gemerkt. Volgens Elsevier heeft hij de pers ingelicht over misdragingen van Nederlandse soldaten in Irak. De redacties hebben daarover verder een bericht naar buiten gebracht dat mogelijk overtrokken was. Dat valt binnen de redactionele verantwoordelijkheid.

De aanduiding van de heer Heerts als “NSB-er” lijkt mij tot op heden ver over de schreef gaan. Misschien is ze zelfs gevoelig voor een aanklacht wegens smaad. Ariel heeft zich zoals gewoonlijk weer eens te sensationeel uitgelaten. Dat alles in zijn onvermoeide strijd tegen “links” en alles wat hij daarmee in verband brengt. Een objectief-positieve houding ten opzichte van de Islam bijvoorbeeld. Dat is wel erg rechts en voor zover ik ben voorgelicht, ligt rechts dichter bij de NSB dan links.

Tot terkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

 Service

www.home.zonnet.nl

nsb-artikel2.jpg

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/01/24/grote-woorden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: