In het Britse parlement kent iedere fractie een tweedeling. Er zijn front- en backbenchers. De frontbenchers ondersteunen de officiële partijlijn. Bij de regeringspartij is dat dus de koers van het kabinet. De backbenchers zijn de bewakers van de ideologie. Zij staan kritisch tegenover de officiële koers van de fractie. De leiding van de backbenchers is in handen van de Chief Whip, de hoofdzweep. Hij voert de backbenchers aan in hun kritiek en maakt daarmee zelfs kans op het premierschap.
De Chief Whip is in Groot-Brittannië echt een begrip. In het verleden was er zelfs een sigarettenmerk dat die naam droeg. In Nederland en ook in Duitsland kennen we dat niet. Daar heerst de fractiediscipline, in wezen een absoluut ondemocratisch verschijnsel aangezien volksvertegenworodigers op persoonlijke titel worden gekozen. Zij zweren of beloven zelfs hun functie uit te oefenen “zonder last of ruggespraak”. De fractiediscipline is in wezen daarmee strijdig.
De vraag is wie de functie van de zweep moet uitoefenen als er zo weinig kritische geluiden uit de fractie naar buiten komen. De aangewezen instantie daarvoor is de pers maar die laat het de laatste jaren veelal lelijk afweten. Veel journalisten schrijven uitsluitend brave stukjes over voornemens, plannen, nota”s en notities en ze durven niet eens achter de coulissen te loeren. Daarmee verlagen ze zichzelf tot verlengstuk van voorlichters en zegslieden.
Ja, dan krijg volksvertegenwoordigers die klagen dat ze het zo druk hebben, zich voortdurend het vuur uit de sloffen lopen en ga zo maar door. Volksvertegenwoordigers ook die zelden of nooit onder het volk komen omdat ze druk doende zijn half begrepen documenten door te ploeteren.
Ik zou zeggen, journalisten, de zweep erover. Gun de mensen op het pluche geen rust en volg ze hinderlijk kritisch. Ga niet, bij wijze van alternatief, onderbuikgevoelens “uit den volke optekenen” als sensationele berichtgeving. Dat leidt tot niets. Nee, bij de politici en bestuurders moet je zijn. En politici…als het ergens jeukt, krabbel dan nog maar eens achter het oor bij de gedachte aan de fractiediscipline.
Tot sterkte,
Kaj Elhorst
Service
Als de pers niet genoeg doet, is het aan ‘de gewone man en vrouw’ om eraan te werken. Is dat niet de bedoeling van jouw blog misschien? Je stuurt boodschappen de wereld in, die iedereen kan lezen, je kan mensen motiveren voor iets, of commentaar op iets geven,… Volgens mij is het internet de nieuwe controle, door zaken als deze blogs, kunnen mensen opnieuw hun mening kwijt, los van de partijpolitiek, kunnen mensen weer vrij over politiek beginnen denken!
Dus nog veel succes met je zaak!
Realisme,
Ik zou geen goed journalist zijn als ik de pers geen belangrijke taak toekende. Zoals zoveel beroepsgroepen verkeren ook journalisten en redacteuren in opperste verwarring. Dat komt onder meer doordat men alsmaar toe wil geven aan de wensen van de markt. Journalistieke verhalen komen daardoor veelal niet boven de gebruikelijke roddelverhalen uit en de meerwaarde van de pers gaat zo verloren. Ik wil de zweep hanteren ten opzichte van politici en journalisten.
Zeker is het goed als het publiek veel meer over politiek praat dan in het verleden, meer belangstelling toont. Dat kan ook de journalistiek ertoe brengen beter en kritischer haar best te doen.
Voor het overige vraag ik met mijn blog natuurlijk aandacht voor zaken en ten slotte hoop ik dat mensen de stukken graag lezen. Lezen is een belangrijke activiteit voor het brein.
Mag dan nu de sweep over de accijns van de sigareten en de brandstoffen. De politie die onnodig foto’s maak en alleen maar bezig zijn om geld te generenen om de staatskas te vullen.
Dank!
Nou ja, als mensen te hard rijden of nog verschrikkelijker verkeersovertredingen begaan, dan mag er best geflitst worden. Ooit ben ik zelf eens
betrapt op het rijden door rood licht, dat was overigens wel per ongeluk. Ik vind dat daarop wel degelijk goed gelet mag worden. Als het om de politie gaat, dan zou ze eens wat minder moeten letten op drugs maar daarvoor is eerst een vrije drugsmarkt nodig.
Voor het overige geldt dat een samenleving zonder belastingen geen samenleving kan zijn. Aan de andere kant wordt er op het ogenblik schandalig veel belasting geheven op van alles en nog wat, zonder de beoogde effecten te bereiken. De fiscus als sturingselement is een negatieve zaak de uiteindelijk zal leiden tot grotere verdeeldheid in de samenleving. In dat opzicht ben ik het een met voorgaande spreker zonder een fundamenteel anti-belastingen adept te zijn.
Als de overheid geld tekort komt, zal ze zich achter het oor moeten krabben en behoort de vraag te volgen of men misschien niet veel beter prioriteiten moet stellen. het probleem is dat de overheid graag alle leuke plannetjes ter wereld wil uitvoeren terwille van het electoraat, één van die vele uitwassen van onze democratie.
They will then give you their feedback based on their intimate knowledge about the market
and tell you what chances you have for getting a
very good rate. weekly newsletter, mortgage training, marketing advice and more.
For a regular mortgage to purchase or refinance
a home, the most common size of the origination fee is one percent
of the loan amount.