Respect

53372804optim.jpg

Het was druk, geanimeerd en bij tijd en wijle gezellig tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente gisteravond. Enkele honderden Alphenaren waren op de bijeenkomst afgekomen. Bijna allemaal mensen die ik ken want het stadhuis wordt toch alleen maar vlotjes betreden door een bepaald “circuit”.

Dat is jammer en opvallend omdat het stadhuis al sinds jaar en dag geen martelwerktuigen meer bevat, geen afstandelijke figuren uit het rariteitenkabinet en geen strenge ambtenaren vol van verboden. Natuurlijk, niet iedereen mag overal zo maar komen maar de fysieke en geestelijke risico’s bij het betreden van het pand zijn marginaal.

Wie zich in het pand eenmaal een beetje heeft ingegraven, loopt wel risico’s.  Zo word ik door sommigen beschouwd als seksist en dat is ook al een paar keer uitgesproken. Ik heb daarmee niet zoveel moeite. Al helemaal niet als het begrip hand in hand gaat met “intelligent”. Volgens mij hangen intelligentie en seksisme ten nauwste samen. Of liever: ze kunnen ten nauwste samanhangen. Een seksist heeft in elk geval scheidslijnen ontdekt die er wezelijk toe doen in het leven. Scheidslijnen die tegelijkertijd brutaal maar ook met respect overschreden mogen worden. Huidskleur, geloof, sekse, seksuele geaardheid en nog een hele rij verschillen zijn allemaal blokjes van een enorme legpuzzel. Als ze goed worden neergelegd, zonder forceren, dan ontstaat een beeld dat “samenleving” mag heten. Als de blokjes allemaal hetzelfde zijn, zoals sommigen willen, dan wordt het een plak karton die het aanzien niet waard is. Maar: respect, daar draait het om.

Als je het zo bekijkt, kun je rustig seksist zijn en ten volle genieten van de verschillen. Overigens, ik kom uit een goed nest en jaar. Ik bracht mijn jeugd door in hetzelfde stadje als seksist nummer 1 van Nederland: de oer-Winschoter Jan Mulder. En ik ben ook maar twee jaar later geboren, zij het niet voor het voetbal.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Service 

www.talpa.nl

www.beijen.net

   

Published in: on 9 januari 2007 at 8:22  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2007/01/09/respect-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: