Feyenoord-kabinet: 1-0

De wraak kan zoet zijn. Zeker als het erom gaat hooligans in de hoek te zetten. Daarin is Feijenoord gisteren geslaagd. Spelers en publiek lieten zien waar het om gaat, een fatsoenlijke voetbalwedstrijd met resultaat.

Heel wat moeilijker had het kabinet het met de wraak op hoolligan Verdonk. Haar vandalisme op het gebied van asielzoekers, partijpolitiek en verkiezingen rechtvaardigt die aanduiding. Het kabinet besloot haar binnen de boot te houden, zij het op een andere portefeuille. Jeugddetentie.

Hoe bedenk je zoiets? Na(ast) asielzoekers is de jeugd zo ongeveer de meest kwetsbare groep in de samenleving. Rita heeft opnieuw een portefeuille die kan leiden tot enorme brokken, ook al voert zij alleen maar bestaand beleid uit.

Tovenaar Balkenende heeft deze oplossing gekozen vanwege het landsbelang. Het land moet geregeerd worden! Dat lijkt mij op het ogenblik kletskoek. Het kabinet is demissionair en mag niets nieuws bedenken. Dan kan er best worden volstaan met de helft van de ministers. Ieder neemt anderhalf a twee ministeries voor zijn/haar rekening en vooruit met de geit.

De VVD heeft een dubieuze rol gespeeld in het hele verhaal. Ze heeft de premier gechanteerd tot op het bot. Een minister kan best aftreden terwijl de partijgenoten aanblijven. Daarvan bestaat, in juridische termen, een heel lange en uitgebreide jurisprudentie. Het is dan ook de VVD, in opperste verwarring door hooligan Verdonk, die het landsbelang bedreigde door zich te verzetten tegen een uitspraak van de Kamer. Dat was anti- of in elk geval on-democratisch.

Deze partij verwijst graag naar het feit dat de asielwetgeving uit de pen van PvdA voorman Job Cohen is komen vloeien. Ook dat is kletskoek. Het beleid dat Cohen ontwikkelde was evenzeer VVD-beleid, paars beleid.

Bovendien, als een minister merkt dat wetgeving maatschappelijke en politieke onrust veroorzaakt dan staan voor hem/haar alle wegen open. Hij/zij kan veranderingen aanbrengen in de wetgeving. Tijdelijk of permanent. Verdonk heeft daartoe geen enkele poging ondernomen. Kortom: het asielbeleid kwam volledig uit haar koker.

Natuurlijk, voor de asielzoekers is het beter zo. Verdonk blijft ook maar tot het definitieve einde van Jan Peters schrikbewind. Toch vind ik de wraak van Feijenoord zoeter en ik ben niet eens een voetbalfan.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com.

Advertenties

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/12/14/feyenoord-kabinet-1-0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: