Verkiezingstoorts (8)

De balts in het hartje van de winter. Jan Marijnissen en Jan Peter Balkende dansen om elkaar heen maar hebben al lang ontdekt dat ze samen geen kindje kunnen krijgen. Pure politieke balts en operette.

Nog even en we horen beiden zeggen dat ze echt alles hebben geprobeerd maar dat partijprogramma’s niet te “matchen” waren en dat hun geloofwaardigheid in stand moet blijven. Ik kan haast niet wachten tot het zover is want deze hele nodeloze klucht kan niet snel genoeg voorbij zijn. Er komt een kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Het is niet anders.

Natuurlijk hoort het toneelspel bij de politiek. Achteraf wil niemand elkaar iets te verwijten hebben en…de politieke verhoudingen moeten worden gerespecteerd. Dat is respect aan de kiezer. Dat betekent niet dat iemand er over peinst om daadwerkelijk in zee te gaan met de grootste winnaar van de verkiezingen, de Partij voor de Vrijheid (800 procent gewonnen, bij de SP is dat nog geen 200 procent). Natuurlijk niet. Uit respect voor de mensheid wil niemand met Wilders in zee. En toch klopt het niet. Begrijp me goed, ik zou het liefste zien dat die partij gisteren verdween. Maar het klopt niet volgens de uitgangspunten van onze democratie.

De Partij voor de Vrijheid in Nederland en Hamas in de Palestijnse gebieden hebben enorme steun verworven en daartegen mag geen dam worden opgeworpen. Misschien zelfs beter van niet. Laat Wilders maar regeren. Vermoedelijk komt hij niet veel verder dan Heijnsbroek. Juist een regeerperiode zal aan het licht brengen dat hij niets te bieden heeft.

En voor het overige: ik denk dat mevrouw Huizinga zich al warm loopt te lopen voor een ministerspost.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 7 december 2006 at 8:16  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/12/07/verkiezingstoorts-8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

 1. Kaj,

  Wat ik niet helemaal begrijp is dat een partij met veel winst ineens zo belangrijk is, ook al blijven ze een kleine partij. Het gaat er toch om wie de grootste partij is, wie de tweede, enz? De PvdA gaf aan dat de SP vanwege de winst de partij is waarmee door het CDA gepraat moet worden. In mijn ogen is echter de PvdA de tweede partij van Nederland, niet de SP. In mijn ogen is de VVD nog altijd duidelijk groter dan de PvdV en is het, net als die andere winnaar, de CU, nog altijd een kleine partij. Winst, verlies, het maakt toch in wezen niet uit? Groot of klein, dat telt.
  Steeds kleiner vooral, omdat er teveel partijen in Nederland zijn. De tijd dat we coalties van twee partijen hadden zijn m.i. voorgoed voorbij. 28 partijen, of waren het er 29? Daar wordt je toch geen wijs meer uit?

 2. Beste Arno,

  Ja, als je die redenatie volgt is elke meerderheid goed, als het maar een meerderheid is. Daarbij zijn m.i. twee opmerkingen bij te maken:

  – Wouter Bos heeft er goed aan gedaan om de SP voorrang te verlenen. Het is dé manier om bij de volgende verkiezingen een deel van het verloren kiezersvolk terug te winnen.
  – Grote winst van een partij is een signaal over een trend in de samenleving. Dat de SP van redelijk kleine tot derde partij van Nederland is geworden, zegt iets over een algemeen gevoelen in de samenleving. Dat niet iedereen even zo goed SP stemt heeft met verscheidene factoren te maken:

  – men wil trouw zijn aan “eigen” partij
  – men ziet de cultuur van de SP niet zitten
  – men zet nog vraagtekens bij de ware aard van de SP
  – men heeft een hekel aan Jan Marijnissen (die zijn er ook)
  – men stemt liever strategisch en dat kan heel goed een andere partij zijn.

  De plotselinge groei van de PvdV is ook al een signaal, één van groeiend ongenoegen bij een deel van de bevolking over de zogenaamde Islamisering. In de dertiger jaren groeide de NSB ook plotseling heel hard. Later klapte ze weer in elkaar totdat 1940 aanbrak en ook de angsthazen (binnen de NSB vanqwege mei 1940 aangeduid als “meikevers”) uit de kast durfden te komen.
  De uitslag van een verkiezing zegt niet alles over de ware gevoelens van de kiezer maar geeft wel trends aan. Daarom is het van belang grote winnaars voorrang te geven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: