Abortus Bang

Sambal baj?  Het hoort bij de Chinese keuken, niet bij de Indische. Ja zeker, dat weet ik. Ik ben niet zo bang dat ik het verschil niet zie tussen een Chinees en een Dajak.

Bang? Ik ben helemaal niet zo bang. Toch wordt er steeds weer een beroep gedaan op mijn angstgevoelens. Gisteren kwam er een studie uit van de TU Delft. Als de dijken aan de zuidflank van Zuid-Holland doorbreken, komen 700.000 mensen in de knel en er verdrinken er 4000. Oef! Zo’n ramp kan ééns in de miljoen jaar gebeuren maar het kan vandaag zijn of morgen.

Ik vraag me af of we niet eens kunnen ophouden met die flauwekul. Er bestaan nog heel andere gevaren. De aarde kan geraakt worden door een komeet en de zon kan imploderen. In het laatste geval zal de aarde in haar geheel binnen een onmeetbaar moment door een zonnevlam worden verzwolgen. Hoe groot is die kans?  Dat maakt niet uit. Het kan morgen gebeuren.

We zijn dagelijks in de weer om elkaar angsten aan te praten. In België worden de eerste pakjes sigaretten verkocht met de foto’s van gevolgen van het roken. Zelf rook ik al meer dan twintig jaar niet meer. Voor die tijd ben ik me te buiten gegaan aan pijp, sigaar en sigaret tot en met de zeer teerhoudende kretek aan toe. 

Bangmakerij, dat lijkt het middel te zijn om mensen maatregelen te laten nemen tegen gevaren. Machthebbers zien er een middel in om mensen onder de duim te houden. Tegelijkertijd maakt het de mensen somber en negatief. Er ontstaat en negatieve sfeer in de samenleving omdat we nooit meer onbevangen kunnen zijn. Alles kan gevaren opleveren.

De afgelopen maanden heb ik veel met lokale, provinciale en landelijke politici gesproken over de vraag of daar niet een eind aan moet komen. Moeten we niet gewoon leren leven met de risico´s die er zijn? Is dat nu juist niet ook één van de charmes van het leven? De politci waren het met me eens maar wat doen we tegen die angstpsychose? Angst verlamt, aborteert daadkracht. We lijden collectief aan abortus bang.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 6 december 2006 at 8:03  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/12/06/abortus-bang/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: