Zwaar

Vandaag ben ik ervan beschuldigd altijd negatief te zijn over het onderwijs en onderwijzers. Laat ik beginnen met te stellen dat ik het vak hoog en ondergewaardeerd acht. Het is op zich al raar dat de samenleving zo weinig waarde toekent aan mensen die één van de meest wezenlijke taken uitvoeren.

Volgens de wet is de opleiding tot onderwijzer een HBO-studie. Dat is theoretisch gezien goed ingeschat want universitair hoeft de opleiding niet in alle opzichten te zijn. Even zo goed moet ze wetenschappelijk en praktisch inhoudelijk wel op het niveau zijn van een hbo-opleiding. Daaraan ontbreekt het. Om kort en goed te gaan: een onderwijzersopleiding hoort een academisch niveau te bereiken op het gebied van Nederlandse taal en semi-wetenschappelijk te zijn op het gebied van getallenkunde, psychologie en pedagogiek. Dat is een eis die ik stel. Praktisch gezien behoort er een fors stuk didactiek en organisatiekunde in te zijn verwerkt, een opleiding sociale vaardigheden, een opleiding maatschappijkunde en politieke vorming en, waar nodig, spraaklessen en een cursus persoonlijke presentatie. Daarnaast behoren nog tal van andere vakke onderdeel uit te maken van de opleiding (geschiedenis, aardrijkskunde etc). Eenvoudig is het niet om de zorg te dragen voor onze kinderen.

Onderwijzers en leerkrachten aan andere vormen van onderwijs behoren accentloos Nederlands te spreken en geen spraakgebrekken a la Netelenbos (“Ik open hielbij een nieuwe blug”) te hebben. Ten slotte hoort een een flinke scholing bij op het gebied van de computertechnieken.

Nou, wie het huidige curriculum doorleest, ziet dat er nog al wat ontbreekt. Dat is schandalig want daarmee wordt het vak van leerkracht zwaar ondergewaardeerd. Dat is te zien aan de betaling en nu komt het: het salaris van een onderwijzer op de basisschool zou (bruto) op het ogenblik om en bij de vierduizend euro per maand moeten bedragen.

In het oude Griekenland waren de onderwijzers (pedagogoi) SLAVEN van zeer hoge intellectuele en handvaardige afkomst. Nog in de vijftiger jaren behoorden de onderwijzers tot de notabelen van dorp en stad. Ik wil niet terug in de tijd. Ik wil vooruit met goed opgeleide, behoorlijk betaalde en alom gerespecteerde leerkrachten. Ik heb achting voor hen die dit zware beroep uitoefenen. Ik hoop dat ze het zelf ook hebben.    

Tot sterkte,

Kaj Elhorst’

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 30 november 2006 at 11:11  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/11/30/zwaar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: