Onverschilligheid (2)

 Nou dat was wel even schrikken zeg! Onze jongens zijn in Irak zo maar even aan het martelen geslagen. Wie had dat gedacht? Met Jan Peters handboek over waarden en normen op zak en een schoon ondergoed van mama mee, zouden die jongens en meisjes zich toch beter moeten gedragen dan wie dan ook? Het lijkt wel of Nederlandse militairen gewone mensen zijn.

Je kunt natuurlijk beter je mond houden zo langzamerhand. Hoe vaak je ook beweert dat oorlog het allerslechtste en meest beestachtige in mensen wakker maakt, het schijnt niemand te deren. Met een uitgestreken gezicht rondbazuinen dat je loopt te schieten en te bombarderen in naam van de vrede, een vredesactie, dat mag. Het wil maar niet doordringen dat de vrede niet te bewerkstelligen valt door het gebruik van geweld. “Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg”, zei Ghandi maar ja…dat was tenslotte ook maar een wereldvreemde eend in de bijt, of zo…toch? En kijk eens hoe hij aan zijn einde is gekomen!

Nu zijn die martelingen natuurlijk koren op de molen van de oppositie in deze verkiezingstijd. Is dat terecht? Ja, dat is terecht omdat het huidige kabinet tegen beter weten in de zogenaamde oorlog tegen het terrorisme van Bush en zijn kliek blindelings is gevolgd. Er is niet gekeken naar consequenties, naar logica, naar noodzaak en naar wenselijkheid of cultuur. Het ging Jan Peter en zijn vrienden vooral om de samenhang van het westerse bondgenootschap. Een samenhang die niet bestaat. We delen maar verrekte weinig waarden en normen met de VS. Waar de Nederlanders graag de sympathie van de bevolking willen winnen, wat ook niet zal lukken, daar hakken de Amerikanen er het liefste op los.

Daarover kun je onderling ruzie maken want het gehak van de ene, brengt de predikers van vriendschap in gevaar. Het prediken van vriendschap draagt aan de andere kant niet bij aan het noodzakelijke gehak. Herrie in het bondgenootschap. Wie de geschiedenis bekijkt, weet dat daarmee de “overwinning” verder weg is dan ooit. Geen wonder want eigenlijk baseert het “vrije westen” zich op onverschilligheid, absolute ontkenning van eigen cultuur en maatschappelijke patronen van de volkeren waarmee we ons bemoeien. Simplificatie onder de noemer “Islam”. Dat is een kenmerk van het Nazidom.

Onverschilligheid voor de ander en de overtuiging zelf het grootste gelijk van de wereld te hebben. Laat het sleutelwoord van deze verkiezingen anders luiden dan “onverschilligheid”. Vrede is de weg.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 19 november 2006 at 11:10  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/11/19/onverschilligheid-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: