Dienstplicht

We hebben het moeilijk met onze plichten. Huwelijkse plichten, dat gaat nog wel, hoewel het seksgenot volgens recent onderzoek er ook steeds belabberder vanaf komt. De belastingplicht is vrijwel onbesproken maar gisteravond kwamen er tijdens een politiek jongerencafé twee andere plichten om de hoek kijken.

In de eerste plaats spraken de deelnemers over sociale dienstplicht. Die houdt in dat jongeren gedurende een bepaalde periode onmisbare taken uitvoeren: ouderen- en ziekenzorg, hulp bij sportverenigingen, werken in een buurthuis en noem maar op. Het begrip “plicht” bleek bij jongeren en veel “ouderen” nauwelijks door de strot te krijgen te zijn. In het verleden waren jonge jongens wel verplicht om hun land te helpen verdedigen tegen een vermeende vijand. Ondersteuning van de kwaliteit van leven lijkt voor veel mensen een minder grote prioriteit te hebben.

Mij lijkt sociale diensplicht helemaal geen probleem. Jongeren die zich asociaal gedragen, leren hoe leuk het is om sociaal gedrag te vertonen. Niets op tegen. Jongeren leren omgaan met leeftijdsgenoten uit alle lagen van de bevolking. Niets op tegen. Wie zich echt wil inzetten voor integratie zou voor  sociale dienstplicht moeten zijn. Niets op tegen. Jongeren die al sociaal zijn, krijgen de kans om hun sociale gedrag vorm te geven. Niets op tegen.

Natuurlijk vormt een sociale dienstplicht een onderbreking van één of twee jaar van de carrière. Ja, maar dat geldt dan ook voor iederéén en dus ontstaan er geen studieachterstanden. Het kader van de sociale dienstplicht biedt bovendien de mogelijkheid jongeren kennis en vaardigheden bij te brengen die zij op dat moment misschien nog missen. Dat kan alleen maar voordelig zijn voor de verdere carrière. En tenslotte: sociale dienstplicht is een uitstekende gelegenheid om jongeren te leren verantwoordelijkheid te dragen. Dat kan in dat geval nog “onder begeleiding”zodat uitglijders geen al te grote rampen veroorzaken.

De tweede plicht die ter tafel kwam, was de stemplicht. Op het ogenblik onttrekken grote hoeveelheden mensen zich aan het recht dat ze hebben en daarmee nemen ze een grote, maatschappelijke verantwoordelijkheid op zich. Stemmen biedt de mogelijkheid om als lid van de vereniging Nederland gezamenlijk een deel van de toekomst te bepalen. Dat sluit direct aan bij jhet sociale karakter van de eerder genoemde dienstplicht. Stemplicht zal uiteindelijk leiden tot het besef dat een land de regering krijgt die het verdient. Een collectief vermogen of onvermogen. Lijkt me niets op tegen.

Ik weet niet hoor, volgens mij hikken we alleen maar tegen het woordje “plicht” aan.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 16 november 2006 at 8:47  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/11/16/dienstplicht/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: