Geweest is niet geweest

Op het ogenblik probeer ik een door mij zeer gewaardeerd en gerespecteerd raadslid te overtuigen van de waarde van haar vak. Zij heeft geschiedenis gestudeerd en beschikt, anders dan ikzelf, over een bul.

Nu wordt er nog al eens onbenullig gedaan over het vak geschiedenis, vooral in Nederland. “Wat moet je ermee, wat heb je eraan?` is een frequent gestelde vraag. Dat is raar in een land waar het bol staat van de onderzoeksrapporten en enquetes. Steeds weer opnieuw willen organisaties weten hoe het met de maatschappelijke ontwikkelingen staat. Wie geschiedenis heeft gestudeerd, heeft daar voor een groot deel al weet van.

Geschiedenis is het vak van het menselijk zijn en handelen op aarde en tegenwoordig ook daarbuiten. Alle factoren die sociale ontwikkelingen op gang brengen, frustreren, veranderen of doodeenvoudig beinvloeden zijn er in terug te vinden. Ook de omstandigheden die daarbij van doorslaggevend belang zijn geweest, vallen in de annalen terug te vinden. Integratie, immigratie, reintegratie, vergrijzing, economische dips en hausses, woningnood, omgang met zieken en gehandicapten, het staat allemaal al lang in de boeken.

Wat is er anders? Niet zo gek veel! Mondigheid van burgers? Daarmee hadden de Grieken en Romeinen ook al te maken. De mondige Plebejers verlieten de stad Rome om te  laten zien dat de patriciërs hen niet konden missen. Zij dreigden zelfs een alternatief Rome te stichten op een nabijgelegen heuvel. En van immigratie en integratie kunnen de Romeinen ons nog heel veel leren.

Er kunnen niet genoeg historici in de politiek actief zijn maar ze zijn er haast niet. Ik zou zeggen dat in een gemeenteraad van 35 minstens 11 geschiedkundigen zouden moeten zitten. In de Tweede Kamer zouden het er 50 mogen zijn. De werkelijkheid is anders. En toch ligt het antwoord op de vraag “wat is geschiedenis?” in zichzelf besloten: “wat is geschied en is“.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 12 november 2006 at 10:20  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/11/12/geweest-is-niet-geweest/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Mark Rutte mag zich historicus noemen. Tja.

  2. En Maxim Verhagen (Leiden)! Ik weet het. Het zijn niet altijd betere mensen die hgeschiedenis hebben gestudeerd. Dat neemt niet weg dat het vak diepgravende kennis bevat en dat de historicus/a daarvan goed gebruik kan maken. Hij of zij kan het ook links laten liggen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: