Phoenix JFK

“Kaltstellen”  is de term die in het commentaar op de vorige column is gebruikt. De schrijfster wil seksuele driften `kaltstellen`. Ja, ik ben daar ook voor als ze tenminste risico’s betekenen voor een ander. Seks is iets dat je beleeft met goedvinden van de ander en eerlijk gezegd, ik vind er ook niets aan als het niet zo is. Een beetje mietje-achtig zullen de hoerenlopers dat wel vinden.

Kaltstellen is het tegenovergestelde van `commitment` een term die de herrezen John F. Kennedy in de figuur van Charles Groenhuijsen door Nederland laat waren. Hij predikt, volgens een doorgaans welingelichte bron, `commitment` . `Commitment` valt goeddeels te vertalen als `betrokkenheid` maar er zit toch een sprankje meer `plichtsgevoel` bij. Groenhuijsen mist in Nederland dat `commitment`. Ik zou zeggen dat hij het beste kan emigreren. Het commitment dat hij zoekt, zal hier nooit wortelen.

Het Amerikaanse commitment waarvan hij zo is gecharmeerd, is ontstaan in de kleine gemeenschappen die aanvankelijk in Noord-Amerika ontstonden. Je moest elkaar bijstaan in goede en slechte tijden. Groenhuijsen zou dat moeten beseffen als ex-correspondent in Washington. Dat commitment waws in ons land zelfs tijdens de Tachtigjarige Oorlog nauwelijks ergens te vinden. In het heetst van de strijd dreven onze kooplui nog handel met de vijand, Spanje. Nederlanders zijn alleen gecommitteerd aan de centen.

`Vraag niet wat uw land voor u kan doen maar wat u kan doen voor uw land`, het was de basis van Kennedy´s beleid in de zestiger jaren. Dat is commitment ten voeten uit. In zijn meest extreme vorm kan het leiden tot nationaalsocialisme. Bij Kennedy had het niet die betekenis maar uit Groenhuijsens mond wordt het verdacht. Zijn pleidooi koerst op meer nationalisme en dat is in zijn extreme vorm de Nederlander ten diepste wezensvreemd. Het congrueert niet met de behoefte aan handeldrijven.

Ook in de VS begint Kennedy´s goed bedoelde uitgangspunt bizarre vormen aan te nemen. De blijmoedigheid waarmee Amerikanen ten strijde trekken in Irak en Afghanistan roept herinneringen op aan de `frischer, frohlicher Krieg` van de Duitsers in Wereldoorlog I. Als dat beeld klopt, dan staat ons nog heel wat te wachten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com.

Advertenties
Published in: on 3 november 2006 at 8:13  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/11/03/phoenix-jfk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: