Jodenzoenen en negerkoeken

Na de bespottelijke uitspraak van Minister-President Balkenende over de VOC-mentaliteit komt er nu een reactie die minstens even bespottelijk is. Surinamers protesteren tegen het VOC-gevoel alsof deze koophandelsorganisatie de slavernij heeft uitgevonden.

Uit de alleroudste geschreven bronnen in de wereld komt het bestaan van slavernij al naar voren en ook in tijden daarvoor behoorde slavernij tot de gewoonste zaak van de wereld. Daarbij valt te bedenken dat slavernij vooral van belang was voor volkeren die aan akkerbouw of veeteelt deden en voor mijnbouwers. 

In de tweede plaats was niet de VOC op grote schaal actief in de slavenhandel maar de WIC en dat was in veel opzichten echt een heel andere organisatie. Daar komt nog bij dat slavenhandel in Afrika al op zeer grote schaal werd bedreven voordat de kapers van de WIC er voet aan wal zetten. Slavenhandel en allerlei andere wreedheden waren in de Afrikaanse cultuur endemisch. In dat opzicht verschillen Afrikanen niet veel van Europeanen.

Het zou mooi zijn als de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland zich wat minder stoorden aan elkaars culturele verleden. Nog veel beter zou het zijn als al die mensen zich eens bezig gingen houden  met de stunteligheden van het heden. Dat is hard nodig want alle groepen weigeren iets te leren van het verleden. Van tijd tot tijd culmineert dat in een monument voor de slavernij(ja, ja, we richten tegenwoordig voor letterlijk alles een monument op, houden waken en stille tochten en het leidt allemaal tot niets)  elke kriebel, de afschaffing van de aanduiding “Negerzoenen” (ik kan iedeeen verzekeren dat ze in haast alle varianten heerlijk zijn) en straks het eeuwenoude begrip “Jodenkoeken”.

Als zoon van West- en Oost-Indische kolonialen heb ik het grootste respect voor de bonte mengeling van culturen en voor ieder van die culturen afzonderlijk. Het enige wat er nog gebeuren kan, is dat ik dat respect verlies.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http:// politiek.wordpress.com

Advertentie
Published in: on 27 oktober 2006 at 6:58  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/27/jodenzoenen-en-negerkoeken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: