Beterschap

“The mess is in the messenger”, het is een bekend begrip. In de geschiedenis zijn boodschappers opgeknoopt , onthoofd en werden er tulbanden in hun schedel getimmerd omdat de ontvangende vorst de boodschap onaangenaam vond. Het gebeurt nog steeds tot op de dag van vandaag. Journalisten doen volgens heel wat woordvoerders niet anders dan liegen, bedriegen en sensatie zoeken. “Het is gelogen dat het gedrukt staat”. Nou leuk, zo’n vak heb ik dus.

Gisteravond kwam tijdens een bijeenkomst in het stadhuis een onderwerp aan de orde waarbij de “rectificatie in de krant”  een belangrijk onderwerp werd. Persoonlijk ben ik geen voorstander van rectificaties, behalve als het om heel heldere, aanwijsbare fouten gaat. Als bij de zoveelste bomaanslag in Bagdad twintig doden vallen en de krant vermeldt er vierentwintig, dan hoef je dat niet te rectificeren. De eerstvolgende bomaanslag maakt het wel weer goed.

Met rectificaties moet je naar mijn mening dus heel zorgvuldig en spaarzaam omgaan. Het zou beter zijn als mensen meteen de eerste keer zeiden wat ze bedoelden. Dan kan de journalist dat ook zo opschrijven. Veelal berusten rectificaties op “second thopughts” van de woordvoerder. Hij of zij is bang voor eigen hachje in de eigen organisatie. Ik denk dan altijd, jammer dan. Een interview geven is nu eenmaal spelen met vuur. Mooier kan ik de boodschap niet maken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 19 oktober 2006 at 7:19  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/19/beterschap/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: