Vondel

Had Vondel gelijk? “Waar werd oprechter trouw, ter wereld ooit gevomnden, dan tussen man en vrouw…” is de beginregel van zijn “Gijsbrecht”, het toneelstuk waarmee het podiumjaar vroeger elk jaar in Amsterdam begon. Op 1 januari. Ja, ja, Gijsbrecht van Aemstel, de edelman die zijn graaf vermoordde en Floris, de graaf die Gijsbrechts vrouw zo leuk vond. Trouw is misschien wel het moeilijkste waarmee mensen zich in hun leven geconfronteerd zien. Je moet immers ook trouw zijn aan jezelf? Dat komt niet altijd overeen met trouw aan een ander.

En hoe zit het dan met “betrouwbaarheid”? Ja, daarover heeft Vondel het nooit gehad en als zeventiende eeuwse kousenkoopman kon hem dat waarschijnlijk ook minder schelen want betrouwbaar moet je vooral  voor jezelf zijn, elke keer als de kassa opengaat, zo denkt de koopman. 
Nog een stapje lager ligt “geloofwaardig”. Dat is iets waarnaar tal van tijdgenoten streven maar bij sollicitaties en spreekbeurten wordt het veelal gauw vergeten.

In dat opzicht is onze vriendelijke vriend George Bush een schoolvoorbeeld. Zo snel als hij bereid was te geloven dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had, zo langzaam accepteert hij het aanatal doden dat door zijn toedoen in Irak is gevallen. Zo gauw als ik zijn betrouwbaarheid in het eerste geval betwijfelde, zo vlot ben ik ik bereid om dat aantal slachtoffers aan te nemen. Aan te nemen want enige twijfel blijft bij de journalist altijd bestaan. Nee, de wereldpolitiek doet mij meer denken aan dat andere, minder bekende werkstuk van onze nationale grootmeester in de dichtkunst:

“De dominee van Wieringen,
Vrat liever stront dan spieringen
Maar ik zweer u bij mijn zusters kont
Ik eet liever spieringen dan stront.”

Joost van den Vondel

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 15 oktober 2006 at 1:38  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/15/vondel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: