Agressief

Afgelopen donderdag was het zover. Ik kon eindelijk een actie ondernemen die al ongeveer een half jaar in het vat zat: een tocht door het Zaanse Rietveld onder leiding van een officiële natuurgids. Hij voerde me langs trapjes, hekjes en bijna dwarsdoor braambossen om de schoonheid van het Groene Hart van Holland te tonen. Enthousiast stond hij stil bij bloempjes en korstmossen en hij toonde me een “heksenbezem”, een woekering van kleine takjes die vooral voorkomt in de berk.

Voortdurend was aan de horizon de skyline van mijn woonplaats te zien. We waren op steenworp afstand van het splinternieuwe stadshart en toch klapwiekte, huppelde, blubte en kroop hier meer dan de snel voorbijflitsensde fietser voor mogelijk zou houden.

Het was half oktober en de natuur sliep nog bij lange na niet. De temperatuur was daarvoor te hoog. Integendeel, bomen en planten hadden zich inmiddels al volop voorbereid op de eerstvolgende lente. Trots en onverzettelijk toonden ze nog hun bloemen en onvermoeibaar droegen de takken de lading zaden, soms van wel drie generaties.

Steeds meer kwam de vraag naarboven: moeten we dit kleine stuk groen in het hart van Holland bewaren? Dit drukke leven op de vierkante milimeter? Steeds vaker luidde het atwoord : “ja”, want de natuur is hier zo succesvol dat het eenvoudige wegbuldozeren meer dan schande zou zijn. Niet terwille van de stadsbewoners maar voor de natuur zelf is het gebied onmisbaar. Hier nestelen zich zelfs de Nijlganzen die ooit uit dierenpark Wassenaar ontsnapten. Hier planten zij zich veelvuldig voort, agressief en niets toelatend dat niet in hun straatje te pas komt.

In dat opzicht deden zij mij denken aan de mensen die zich met volle ijver overgeven aan het wegkrabben van plantjes tussen terrastegels, het wegvegen van denneappels, bladeren en eikels van paadjes en straatjes. Net als de Nijlgans is de mens een agressief wezen, agressief tegen alles wat niet in het eigen straatje te pas komt. Dat bepaalt het succes: zes miljard. De natuur is en blijft bikkelhard.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 15 oktober 2006 at 11:12  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/15/agressief/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: