Volkerenmoord

De discussie over de aard van de Turks-Armeense oorlog is een hoofdonderwerp geworden van de Nederlandse verkiezingscampagnes. Meer multiculti kan niet. En waar gaat de discussie over? Over een thema dat vooral in Turkije en Armenië een onderwerp van gesprek is. Bedreven de Turken in de genoemde oorlog genocide, met een goed Nederlands woord: Volkerenmoord? Was ze, met andere woorden te vergelijken met de Jodenvernietiging van de Nazi’s?  Daarbij valt te bedenken in welke positie Turkije verkeerde ten tijde van die oorlog. Het land leverde een overlevingsslag en werd van alle kanten aangevallen en uitgehold. De geassocieerden (zoals dat toen heette) vielen aan, de Arabieren hadden hun Lawrence en de Armeniërs bleken ook al onbetrouwbaar. 

Daarbij valt te bedenken dat enorme aantallen burgerslachtoffers onder de Armeense bevolking zijn gevallen en … dat de Volkenbond nog niet bestond. Volkerenmoord was aan de orde van de dag in koloniale gebieden. De acties van Van Heutsz in Atjeh sluiten daar naadloos op aan. Kortom, volkerenmoord was een geaccepteerde vorm van oorlogvoering totdat de Volkerenbond daartegen voorzichtig protest aantekende.  De discussie lijkt vooral te gaan om de vraag of er opzet in het spel was. Bij de Nazi´s was dat overduidelijk. In officiële maar geheime vergaderingen bespraken middenkader en partijtop de doelstellingen en technieken voor de vernietiging van de Joden. De SS werd daarvoor steeds meer het ultieme apparaat. Dat er sprake was van volkerenmoord, is niet aan twijfel onderhevig. In het geval van de Armeniërs ligt dat iets anders. De gewelddadige bestrijding van hun opstand was bedoeld om angst in te boezemen, niet om een volk uit te roeien. De effecten verschilden niet veel van wat de Joden overkwam. Of er nu sprake was van formele volkerenmoord of niet, doet niet zo zeer terzake.  

Het zou de Turkse overheid sieren als zij afstand nam van de gruwelijkheden die toen zijn begaan. Dat heeft het Duitse volk voor wat betreft de Jodenvervolging al lang gedaan. Onder meer daardoor is Duitsland nu een volwassen en gerespecteerde natie geworden. De erkenning van haar schanddaden, heeft haar geloofwaardigheid en reputatie niet ondergraven, integendeel. Laat de Turkse overheid dat goede voorbeeld volgen.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst 

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 9 oktober 2006 at 7:22  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/09/volkerenmoord/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: