De rivier

Vandaag heb ik aan de oever van een rivier gezeten met een mevrouw die ik allereerst ken van het werk. Persoonlijk deze keer maar geen diepte-interview. Het was ook geen werk. Even zo goed kun je je vrijetijd niet beter doorbrengen dan met goed en energiek gezelschap en mooi weer. Als het dan nog dinsdag is ook, dan krijg je een flinke prikkel voor de rest van de week. Dynamiek van gedachten en de uitwisseling daarvan. Heel gezond voor de hersencelletjes.

“Dat zou je vaker moeten doen” zeggen mensen wel eens tegen mij. Natuurlijk, voor een interviewer is het heel goed om ook eens een gesprek te hebben dat niet meteen leidt tot een product van het werk. Waarvoor je geen verantwoording hoeft af te leggen aan de redactie en ook niet aan het publiek. Mijn publiek bestond deze keer uit die ene mevrouw en de verantwoording die ik aflegde had plaats tijdens het gesprek. Door er met inzet aan deel te nemen. Geen last maar een lust (Wat dan misschien weer een controversieel woord is). De opbrengst?  Een vruchtbaar bezinksel. Dat is voor mij wel de essentie van communicatie. Ze stroomt voorbij maar niet zonder dat er iets blijft hangen. Hoewel, er zijn gesprekken die het ene oor in en het andere uitstromen. Dat is eigenlijk meer te omschrijven als “iets tegen elkaar zeggen”. De tijd vloog en dat si altijd een goed teken. Het mooie weer vloog ook . De opdringende herfstkou was de bode die sluitingstijd aangaf.

De herfstkou gedroeg zich even opdringerig als een journalist die het onderste uit de kan wil. Soms vraag je je inderdaad af wat mensen ertoe drijft om zich door een wildvreemde te laten ondervragen over persoonlijke zaken maar ja, ik leef ervan. Dat ligt anders als je “gewoon” met iemand gaat praten. Daar is geen sprake van opdringerigheid maar alleen van belangstelling. Dat is ook wel weer eens leuk want ik ben vandaag nog eens gaan kijken, de rivier stroomt nog. Als ik mijn toetsenbord loslaat dan kost het me niet zoveel moeite om te horen dat het gesprek ook nog stroomt 

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Published in: on 3 oktober 2006 at 3:23  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/03/de-rivier/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: