C(h)ampagne

Het wordt weer leuk in Nederland. Sociale en minder sociale politici razen door het land in blauwe of zilverkleurige Volvo’s om stemmen op te halen. Sommigen huren ook een bus en weer andere proberen het op de fiets om de oprechtheid in milieuzaken te onderstrepen.

Dom en minder dom mag de dames en heren nu een handje geven en praten over de kinderen, het stofzuigen, de hoge energiekosten en de veiligheid op straat. En als al het gepraat en gelach en geruzie is verstomd, dan gaan de deuren van de stemlokalen wijd open. Dan komen de zwijgende massa’s naar de stemcomputer. Overtuigd van het belang van de handeling zeggen ze elkaar op een zondagochtendtoon “goedenmorgen”. Wat schutterig bewegen zij zich tussen tafel en computer en met een laatse blik op het display om te zien of het goed was, gaan ze weer naar huis.

En dan … dan komen de capriolen om een kabinet te formeren en de ersntig gestemde kiezer van het stemlokaal begint zich al weer af te keren van de politiek. Voetbal, carnaval, Leen van de leningen en “burps van de kroeg” blijken allemaal veel belangrijker te zijn. Na een tijdje is er dan een kabinet terwijl de meerderheid van de stemmers daarvan nauwelijks iets meekrijgt. De namen gaan op in rook en schimmigheid totdat er ergens een cellencomplex in brand vliegt, een vuurwerkfabriek ontploft of een scholier uit den vreemde tijdens de les aan zijn  of haar haren uit de klas wordt geript.

De campagne is voorbij, de champagne van de overwinning is verdampt en over blijft de ontgoocheling van een kiezersvolk dat niet wist wat het deed omdat het zich vier jaar lang voor geen millimeter heeft geinteresseerd voor het bestuur van het eigen land. Over blijft een volk dat jarenlang geestelijk en materieel arm is gehouden door een overheid die luchtkastelen najoeg onder de naam “New York aan de Noordzee:”

Of kan het ook een keer anders met élan, beginselen, standpunten in plaats van visies…? Op 23 november, de sterfdag van John F. Kennedy, zullen we het weten.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

(Kijk ook eens op nieuwsvan.nu

Advertenties
Published in: on 1 oktober 2006 at 10:42  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/10/01/champagne/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: