Regels

Vandaag komt er een studie uit naar de gemeentelijke benadering van radicaliserende (moslim)jongeren. Het gaat om een afstudeerscriptie voor de studie bestuurskunde. In de scriptie staat dat gmeenten zich meer richten op radicaliserING terwijl de rijksoverheid zich vooral richt op radicalISME. Het eerste gaat om jongeren die langzamerhand radicaal worden, het tweede om mensen die onverbeterlijk radicaal geworden zijn en afscheidsvisdeo´s monteren. De gemeente probeert jongeren ervan te weerhouden krankzinnig te worden, de rijskoverheid sluit krankzinnigen op.

Lijkt logisch maar in Nederland is het wel een beetje dweilen met de kraan open. Radicalisering vindt volgens mij plaats onder jongeren die losgeslagen zijn als een schip op zee dat door elke golfbeweging wordt meegenomen. In Nederland, en andere landen, hebben we met elkaar afgesproken dat je je niet mag bemoeien met individuele opvattingen. Het leven is op die manier een smalle, hoge trap geworden zonder leuning en met diepten aan beide zijden. In het verleden was het de zuil die de leuning aanbood maar daar doen we alleen nog maar smalend over. Het krakkemikkige leuninkje van Balkenende is daarvoor echt geen alternatief. De man blijkt zelf nauwelijks te weten waar het ding zit.

Opvallend is dat in de Molukse gemeenschap de tweede generatie zich redelijk heeft kunnen wortelen in de samenleving, ook al is er sprake van gedeeltelijke isolatie. De derde generatie is de weg kwijt. Dat is een prachtig voorbeeld van gebrek aan leuning. Leuning, dat wil in de basis zeggen dat kinderen jaartallen, spelling, tafels van vermenigvuldiging en andere regels leren die kortgeleden als ballast overboord werden gezet. Minder computer, meer repetitie. Misschien voorkomen we dan ook dat kinderen het woord   `kikvors` gaan spellen als `kick force`. Overigens, letterlijk vertaald, zouden we wel wat meer `kick force` kunnen gebruiken.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 25 september 2006 at 7:15  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/25/regels/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: