Gods vlindertuin (2)

Ik sta nu natuurlijk weer te kijk als vijand van het vrije woord. Dat dacht ik wel: negatief interpreteren valt altijd het gemakkelijkste.

Goed, het goede nieuws is dat er tegenwoordig regiosoaps worden gemaakt. Tukkers spreken Tuks, Limburgers spreken Limburgs en ga zo maar door. De maker van deze regionale soaps belooft dat de acteurs wat minder “dom” op elkaar zullen reageren dan in de landelijke soaps. Nou, dat zou al een hele vooruitgang zijn.

De behoefte aan regionale soaps komt voort uit de schaalvergroting van de samenleving. Naarmate we meer een onderdeel gaan vormen van het grote Europa, willen we ook meer de veiligheid van de eigen lokale gemeenschap voelen. Kan geen kwaad. De soaps zijn trouwens met moeite verstaanbaar voor iemand buiten de desbetreffende regio’s. Alleen met heel geoefende oortjes lukt dat.

Nog mooier was de ontdekking van het waarschijnlijk meest rijke natuurgebied ter wereld aan de noordkust van Papoea. Papoea is het niet-bezette deel van Nieuw-Guinea. Er leeft een ongelofelijke variëteit aan vissen en andere zeedieren, koralen en planten. Het eerste wat in mij opkwam was de aanleg van een brede boulevard langs de kust met torenhoge hotels en grote parkeerplaatsen. Kiosken met frisdranken en ijs op een bloedheet strand, duikinstructeurs en glassbottomboats, snorkelende massa’s. Waar de natuur rijk is, daar moet dat onmiddellijk geëxploiteerd worden voor menselijke rijkdom. 

Het is niet meer nodig. Het gebied wordt al bedreigd door Indonesische vissers en de olie-industrie op Papoea. De houtkap op Nieuw-Guinea houdt niet op bij de grens tussen Indonesië en Papoea.

Het zou toch prachtig zijn als we nu eens kans zagen zo’n rijk natuurgebied in ere te houden. Wat zou het niet mooi zijn als de dieren en planten zich daar naar eigen inzicht zouden kunnen voortplanten. Gods vissentuin, zal ik maar zeggen. Eén plaats op aarde moet toch ongestoord de weelderigheid van de natuur kunnen herbergen?

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 18 september 2006 at 7:07  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/18/gods-vlindertuin-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: