Domminee

Als journalist ben ik veel onderweg en terwijl ik langs s’Heren wegen trek, tettert het nieuws automatisch tegen me aan. Zo hoor je nog eens wat er onder den volke leeft.

Veel fraais komt er meestal niet uit en dat was ook gisteren het geval. Op 1 werden mensen geïnterviewd over acties en programma’s die geboren Nederlanders en moslims dichter bij elkaar moesten brengen. Voor het merendeel bleek het te gaan om prachtige ideeën die verrekte weinig hadden opgeleverd. Even zo goed: prachtige ideeën, positief en vaak met liefde aangevangen.

Minder mooi was het verhaal van een dominee die Arabisch was gaan studeren om de Koran te kunnen lezen. Dat lijkt heel mooi maar het pakte anders uit. De man had een niet al te groot taalgevoel en vorderde slecht in het Arabisch. Toch werd hem gevraagd of hij iets uit de Koran had  kunnen begrijpen. “Ja zeker”, was het antwoord. Hij gaf als voorbeeld de tekst uit “vers 47”. Als hij enigszins voorgelicht was geweest, had hij geweten dat de tekstonderdelen van de Koran niet “vers” worden genoemd (zoals in de Bijbel) maar “soere”. Dat beloofde al niet veel goeds.

En inderdaad. hij wist er precies een tesktdeel uit te halen waaruit bleek hoe agressief en moordlustig het moslimgeloof wel was. Hij zag ook geen kans om een ander tekstdeel te noemen dat die indruk weer een beetje in evenwicht kon brengen. Vervolgens merkte hij op dat Allah er toch wel heel anders uitzag dan God en dat bedoelde hij niet in de meest positieve zin. In elk geval niet voor Allah.

Dat is een Christen en niet zo maar een Christen maar een leidinggevende. Een man die ’s zondags zijn gemeente gaat voorhouden  hoe gevaarlijk en bedreigend moslims wel zijn. Hij zal ze leren hoe diep het kwaad in de Islam zit verborgen. Gruwelijk en hypocriet.

Gruwelijk en hypocriet want waar de Koran soms oproept tot het gebruik van geweld, daar doet de Bijbel (NT) dat niet. Dat neemt niet weg dat Christenen hun geloof in de loop van de eeuwen veelal op buitengewoon gewelddadige wijze aan anderen hebben opgelegd. Kennelijk hadden zij die oproep niet nodig.  

Nu lijkt het net of ik Christenen in het algemeen aanval. Dat is bepaald niet mijn bedoeling. Ik ken vele, vele andere Christenen die hu sociale gevoel en medemenselijkheid uitdragen en in de praktijk brengen. Daar zit de pijn niet. De pijn zit bij het feit dat er “herders” zijn die op een afzichtelijke wijze omgaan met schrifturen, het voorbeeld is de genoemde doMMinee. Wat hij doet, is vernietigender dan het weigeren van een hand.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 12 september 2006 at 8:16  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/12/domminee/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: