Uniek

Zondag kan een rustige dag zijn maar van tijd tot tijd gebeuren er ook verrassende dingen. Zo hoorde ik dat mijn gezin en ik dus ook vanavond naar `Zwartboek` gaat. Een nieuwe film over het eeuwigdurende trauma van Nederland, de Tweede Wereldoorlog.

Filmmakers en auteurs komen er tot vervelens toe op terug. Verhoeven heeft nu ineens bedacht dat er ook NSB ers waren met een menselijk gezicht. Nou, ik kan haast niet wachten om kennis te nemen van zo´n verrassende invalshoek. 

Het is duidelijk waarom Nederlandse schrijvers altijd maar weer doorzeveren over die Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is er in Nederland niets meer gebeurd. De acties van ons leger in de gordel van smaragd zien we uitsluitend als beschamende activiteiten. Verder is er Provo geweest (Hmmm, wat moet je daar nou mee), Pim Fortuyn (Tja…), de terroristische aanslag op Theo van Gogh ( Ja, denk daar niet te min over), Fred Teeven, Dato Steenhuis en de vermaledijde Balkenende. Het zijn geen van alle gebeurtenissen om van wakker te liggen. Je ziet het goed, ik noem het allemaal gebeurtenissen. Alleen de gijzelingsacties van Molukkers, dat was misschien nog weel iets maar ja, het duurde allemaal wel kort.

Een enkeling heeft nog eens uit de doeken gedaan hoe we ons driehonderd jaar geleden met de schandelijke slavenhandel bezighielden, ach ja.

Het is geen wonder dat steeds weer de discussie de kop opsteekt over de Nederlandse identiteit. Vijftig jaar lang hebben we gedaan alsof we geen geschiedenis hebben gehad. Alleen de minpunten kwamen naar voren. Nu we met een multicultisamenleving te maken hebben, ontdekken we ineens dat geschiedenis ook iets is waarop je trots kunt zijn. Misschien wordt zelfs Soestdijk het nationaal historisch museum. En ik maar denken dat we daarvoor al jarenlang het Rijksmuseum in Amsterdam hadden. Karakteristiek voor Nederland is dat we ook in dat opzicht de traditie loslaten en proberen een nieuwe te scheppen. Dat wordt waarschijnlijk vooral nieuwsgierigheid naar de kamers van Prins Bernhardt en Juliana die mijlenver uit elkaar lagen en vervolgens respectloos gegiechel om het seksleven van beiden. Daar draait in Nederland altijd alles op uit.

Nou, vooruit dan toch maar naar Zwartboek.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

https://politiek.wordpress.com

Published in: on 10 september 2006 at 1:51  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/10/uniek-2/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: