Complotten

De VS staat bol van de complottheorieën. De achtergronden van de moord op president Kennedy kennen een ontelbaar aantal versies. Ook de eerste maanlanding wordt door sommigen in twijfel getrokken, compleet met bewijzen.

Het is dus altijd grappig om te horen dat er een nieuwe complottheorie opduikt. De aanleiding is niet altijd grappig. Deze keer gaat het om de aanslagen van de “Elfde september”.  Sommige menen een ernstige betrokkenheid van George Bush zelf.

Ja, alles kan. Het kan zijn dat hij zelf een van de vliegtuigen heeft bestuurd en dat hij vlak voor de inslag zichzelf met een parachute heeft gered om een paar dagen later als held op de nog rokende puinhopen te verschijnen. Allemaal zonder dat iemand het heeft gemerkt! Hmmm…

Iets anders is de theorie die er de hand in ziet van bepaalde criminele elementen binnen de Amerikaanse overheid. Het probleem is altijd de “cover up”. Hoe houd je het illegale optreden van overheidsinstanties in zo’n geval geheim? Hoe zorg je ervoor dat geen van de betrokkenen zijn of haar mondje voorbij praat? Dat is gemakkelijker dan veel mensen denken.

Het draait daarbij om een uitgekiende organisatie. Je kunt mensen detaildingen laten doen zodat ze ook later het verband met een grote gebeurtenis niet doorhebben. Daarbij maak je gebruik van verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbesef. Je kunt ook mensen zodanig op het verkeerde been zetten dat ze precies de verkeerde handelingen verrichten. Naarmate regels en voorschriften strenger zijn, is dat gemakkelijker. Het kan dus, mensen werken op die manier te goeder trouw mee aan een catastrofe. Zo mag je die aanslagen toch wel noemen.

Het kan maar ik geloof er niet in. Ik geloof meer in onachtzaamheid, achteloosheid en een zelfingenomen gevoel van veiligheid. Een gebrek aan alert zijn dus. Dat neemt niet weg dat ik wel wil geloven dat de Amerikaanse overheid met opzet feiten en zaken heeft weggelaten of verdraaid uit het officële rapport rond de aanslagen. Als haar dat goed uitkomt, doet ze het.

Complottheorieën komen voort uit een aangeboren wantrouwen, angst, onzekerheid en dubieuze politieke doelstellingen. Die zijn er in de VS legio. Het zal dus ook niet of nauwelijks mogelijk zijn om er een eind aan te maken. Misschien is daar een complot voor nodig.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

Http://politiek.wordpress.com

Rectificatie: In de vorige column moet staan “verzengend vuur”, niet “zinderend vuur”. 

Advertenties
Published in: on 6 september 2006 at 7:13  Geef een reactie  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/06/complotten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: