Kloof

Laten we het nog eens hebben over de kloof tussen burger en bestuur. Politici en allerlei zelfbenoemde “denkers” komen met het ene na het andere voorstel om die kloof te overbruggen.

Nou, dat zal ze niet lukken. In de eerste plaats is die kloof er altijd geweest. In het verleden werd ze overbrugd doordat mensen lid waren van politieke en maatschappelijke organisaties. Die hebben we heel vrolijk weggegooid zonder dat er iets anders voor in de plaats kwam.

Ondertussen verspreidt dezelfde achteloosheid zich ook over de bestuursorganen. Voorschriften en regels of niet, de gedachte heeft bij velen postgevat dat het er allemaal niet zoveel toe doet. Alles moet kunnen en een beetje informeel optreden lost alles op. O ja?

Ik dacht het niet. Deze mentaliteit heeft ertoe geleid dat gemeente, Rijksgebouwendienst en, ja zeker, het Ministerie van Justitie er maar een beetje op los doltsjevitaatte. Alle regels en voorschriften lapten de dames en heren van hoog tot laag aan hun laars en het gevolg was een brand in het cellencomplex van Schiphol, met elf doden als resultaat.

Kijk, als bestuur en politiek zich nu eens zou beginnen met zich te houden aan de eigen regels en voorschriften. Als ze nu eens trouw zou zijn aan haar eigen doelstellingen en uitgangspunten. Ja dan, heel misschien dan kan de kloof wat smaller worden. Misschien hebben we dan niet eens gekozen burgemeesters nodig om de burger het gevoel te geven dat hij en zij niet als een onbelangrijk speeltje wordt beschouwd, een speeltje overigens dat zich wel aan de democratisch vastgestelde regels moet houden.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst 

Http://politiek.wordpress.com

Advertenties
Published in: on 5 september 2006 at 6:10  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/09/05/kloof/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Dolstjevitaatte? Dat woord wil ik graag een keer lenen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: