Net niet

In mijn stad wordt al jarenlang hard gewerkt aan het imago. Organisaties en politici komen met “visies”die over het algemeen gewoon `ideetjes` blijken te zijn.

Laat ik even iets uitleggen. Mijn stad is nooit een echte stad geweest maar is voortgekomen uit drie dorpen. In Nederland is dat niets bijzonders want beroemdheden als Eindhoven, Hilversum, Zoetermeer en Apeldoorn hebben allemaal die ontwikkeling doorgemaakt.

Mijn stad wil echter een echte stad worden en daarom is er veel dorps karakter gesloopt en veel stads karakter nieuw gebouwd. Dat gebeurde met de gevoelens die de Beatles uitdrukten in hun bekende liedje `In my life`. 

Nu zijn de winkeliers gekomen met een `visie` op de ontwikkeling van een stadsdeel. Op het eerste gezicht ziet het er nog niet eens zo gek uit. Smalle straatjes met kleinschalige pandjes en een open, `transparant` overdekt winkelcentrum. Wat wil je nog meer.

Het karakter van dit stadsdeel wordt volgens de winkeliers vooral bepaald door de kleinschalige pandjes. Nu zijn in de loop van de tijd veel van die gebouwtjes opgekocht door grote winkels en winkelketens. Die hebben daar ook enorme etalages in aangebracht. Weg imago van kleinschalige pandjes. Tijdens de persbijeenkomst werd duidelijk dat daaraan vermoedelijk niets veranderd. Het Anton Pieckkarakter keert niet terug. Ja, daarmee mist het stadshart dus opnieuw een kans. De stad streeft naar een sfeer die ze `net niet` zal gaan krijgen. Tenminste, als het aan de winkeliers ligt. Daarvoor is de visie dan ook net iets te beperkt.

Tot sterkte,

Kaj Elhorst

http//:politiek.wordpress.com 

Published in: on 29 augustus 2006 at 7:22  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://politiek.wordpress.com/2006/08/29/net-niet/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 reactiesPlaats een reactie

  1. Het aardige is dat de leukste winkelstraatjes vanzelf zijn ‘gegroeid’. Eigenwijze zelfstandigen die een bijzonder bedrijfje beginnen waar ziel en zaligheid in zit. En horeca, véél horeca. Daar hou ik van. Vergeet echter niet dat het huren van een bedrijfspandje in Alphen aan den Rijn duur is. Onbetaalbaar en niet weggelegd voor de meeste echte zelfstandigen, om van betaalbaar kopen nog maar te zwijgen. Daar zit een groot probleem. De oplossing is nog niet voorhanden.

  2. Zeker zijn de leukste winkelstraatejs vanzelf gegroeid. Dat is al een oud gegeven. Tijdebnns mijn bezoek aan Bratislava bleek dat maar weer eens en je hebt gelijk: veel horeca maakt het leuk. Dat de Alphense winkelstraten bovenmatig duur zijn, is ook waar. Ik heb echter geregeld gemerkt dat ook sommige winkelketens erover denken hun panden een meer “lokaal” uiterlijk te geven. De aanblik van gevelpuien kan dus ook wel degelijk door grotere zaken worden verneterd. Dat neemt overigens niet weg dat ik graag veel, kleine echte lokale winkels zie. Of dat haalbaar is, is een andere vraag.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: